Turecký prezident neplánuje výmenu funkcie s premiérom

Turecký prezident Abdullah Gül sa očividne nevidí ako budúci premiér krajiny. V piatok totiž vyhlásil, že "model Putin-Medvedev", na základe ktorého by si vymenil funkciu s premiérom Recepom Erdoganom, nie je vhodný pre Turecko.

19.04.2014 10:14
Gül, Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Abdullah Gül (vľavo) a premiér Recep Tayyip Erdogan.
debata

„Nemám žiadny politický plán do budúcnosti,“ povedal Gül novinárom v západnej provincii Kutahya. Reagoval tak na otázku týkajúcu sa augustových prezidentských volieb, v ktorých by mal kandidovať Erdogan. Gül dodal, že „model Putin-Medvedev“ nie je dobrý pre demokraciu. Súčasný ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medvedev si v roku 2012 vymenili funkcie.

Väčšina poslancov tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) premiéra Erdogana sa v tajnom hlasovaní tento týždeň vyslovila za jeho kandidatúru v augustových prezidentských voľbách, ktoré budú vôbec po prvý raz priame. Existujú však aj názory, podľa ktorých by Erdogan mal zostať premiérom a uchádzať sa v poradí o štvrté zvolenie do čela vlády. V prípade, že by sa Erdogan stal hlavou štátu, premiérom by sa mohol stať úradujúci prezident a premiérov úzky spojenec Gül. Ten v tajnom hlasovaní AKP skončil na druhom mieste. Erdogan údajne svoje rozhodnutie oznámi koncom mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Abdullah Gül