Slovák v OBSE: Na Ukrajine sme očami zahraničia

Ak sa dozvedia, že som Slovák, tak Ukrajinci menia tón na srdečný, povedal pre Pravdu Ľubomír Kopaj, člen misie OBSE na Ukrajine a bývalý koordinátor projektov organizácie v Kyjeve.

19.04.2014 12:00
Ukrajina, Mariupoli Foto: ,
Maskovaní proruskí vzbúrenci pred zabarikádovanou radnicou v Mariupoli.
debata (52)

Pôsobíte ako člen misie už nejaký deň. Ktoré územie máte s kolegami „pod palcom“?
Náš štáb je v Donecku. Odtiaľ podnikáme výjazdy do viacerých miest v oblasti. Práve sme v Mariupole. V teréne fungujeme už tri týždne.

Aká je vaša hlavná úloha?
Predovšetkým monitorovať situáciu v Doneckej oblasti. Niekedy nás povinnosti zavedú aj do susednej Záporožskej oblasti. V poslednom čase však operujeme hlavne v Donecku, Slaviansku, Kramatorsku, Mariupole, ale aj v Šachťorsku, Snižnom či Hirnicku. Všade získavame objektívne informácie, ktoré denne a v širšom meradle raz týždenne aj s analytickými postrehmi zasielame členským krajinám OBSE. Vždy vychádzame z vlastných konkrétnych poznatkov.

Ukrajinci tvrdia, že krízu si sami vyriešia a nepotrebujú pomoc zvonku. Ako sa pozerajú na prítomnosť pozorovateľov OBSE?
Často si nás obyčajní ľudia mýlia s predstaviteľmi EÚ či NATO. Ich prvé reakcie sú preto opatrné. Ak im však povieme, že OBSE je organizácia, ktorá zastrešuje 57 krajín vrátane Ruska, Bieloruska, USA, Slovenska alebo Maďarska, tak sa ich nálada voči nám pozitívne mení. Stále im vysvetľujeme, že tu nie sme na to, aby sme im niečo vnucovali, ale aby sme podali účastníckym krajinám OBSE objektívnu informáciu o dianí v ich vlasti. Vítajú to hlavne preto, lebo si uvedomujú, že informácie o dianí na Ukrajine sú často podávané skreslene. OBSE je dnes pre nich akýmisi ušami a očami zahraničia.

Ako ľudia reagujú, keď sa dozvedia, že pochádzate zo Slovenska?
Skutočnosť, že som Slovák, mi v kontaktoch s ľuďmi veľmi pomáha. Len čo sa dozvedia, odkiaľ som, úplne zmenia tón, sú veľmi srdeční. Najlepšie sa mi v tomto smere slúžilo s poľským kolegom. Naša informácia, že sme obaja Slovania, nám všade otvárala dvere.

V piatok rokovalo v Ženeve kvarteto EÚ, Rusko, USA a Ukrajina. Zmenilo to vašu prácu?
Pokračujeme v nej rovnako, ale s tým, že samozrejme zisťujeme reakciu na rozhovory a prijatú deklaráciu v Ženeve zo strany oficiálnych vládnych orgánov, ale aj neoficiálnych síl. Teda tých, ktorí predstavujú nespokojnú časť obyvateľstva.

Účastníci prvého rokovania kvarteta zverili realizáciu záverov práve OBSE. Vrátane kontroly odzbrojovania skupín z tej či onej strany. Aký je v tomto smere váš konkrétny mandát?
Pre nás to znamená podporovanie dialógu medzi proti sebe stojacimi stranami. Ak o to požiadajú.

V prípade odzbrojovania sa už v piatok radikálny Pravý sektor vyjadril odmietavo. Nekomplikuje to život vašej misii?
Naša skupina pracuje na východe krajiny, kde Pravý sektor nie je. Nevidel som žiadnych jeho členov. Kolegovia, ktorí sú dislokovaní na západe krajiny, robia to isté, čo my na východe. Snažia sa všetkých aktérov kontaktovať a v prípade potreby ponúkajú sprostredkovanie pri dialógu. Tu na východe ide o odzbrojenie obyvateľov, ktorí sú proti vláde v Kyjeve.

Stále ste uprostred diania. Ako napríklad reagujú obyčajní obyvatelia na výsledky zo Ženevy?
Ešte nevieme. Našou dnešnou úlohou, ale aj v ďalších dňoch je práve to zistiť. Vieme však, že oficiálne miesta v Mariupole závery rokovania kvarteta prijali pozitívne. Aj preto chcú konštruktívne rokovať s ľuďmi, ktorí sú v budove miestnej samosprávy. Ich reakciu ešte nepoznáme.

A názory obyčajných ľudí?
Ťažko v tomto smere zovšeobecňovať. Postoje sú rozličné. Už dlhšie je jasné, že väčšina tunajších ľudí chce situáciu riešiť bez krviprelievania. Teda rokovaním. Krédom Ukrajincov na východe je žiť lepšie. Pri stretnutiach s nimi je väčšina presvedčená, že je to možné dosiahnuť politickou i ekonomickou decentralizáciou.

Často sa hovorí o pripojení sa k Rusku, federácii či konfederácii. Majú podporu ľudí?
Všetky spomínané možnosti počuť pri rozhovoroch s miestnymi obyvateľmi. Otázkou je, čo si želá väčšina. Moje skúsenosti hovoria, že len veľmi málo Ukrajincov si neželá jednotnú krajinu. Chcú žiť v Ukrajine, ktorá by mala mať podobu federácie, či inú formu decentralizovanej moci. Jednoducho viac právomoci v oblastiach. Je to však stále otázka budúcnosti.

Neraz sa hovorí o tzv. zelených mužíkoch. Stretávate sa s ich prítomnosťou počas vašej misie v oblasti?
Stretávame ľudí, ktorí sa správajú veľmi profesionálne. Majú moderné uniformy, rovnako aj výzbroj. Podľa farebnosti oblečenia sú skôr „hnedí mužíci“ ako zelení. Nemáme však priame dôkazy o tom, akú majú národnosť alebo z akej krajiny pochádzajú. V každom prípade sú to profesionáli, ktorí určite nedostali samopaly do rúk v piatok.

Ako sa napätá situácia v oblasti odzrkadľuje na živote obyvateľov?
Všetko dianie sa odohráva v okolí obsadených vládnych budov. Väčšinou v centre miest. V niektorých prípadoch je to mestská administratíva, v iných zase policajná stanica. Všetky mestá, v ktorých vykonávame misiu, fungujú normálne. Mám na mysli obchody, služby a pod.

Čo je konkrétne v piatok, vašou úlohou? Práve sme ukončili rokovanie so starostom Mariupola, ale aj s predstaviteľmi ľudí, ktorí pokračujú v okupácii sídla miestnej administratívy.

Sú ochotní ukončiť okupáciu?
Časť z protestujúcich budovu už opustila, ale ešte stále sú vnútri radikálnejšie naladení ľudia, s ktorými rokuje starosta. Čakáme na výsledok a zároveň sme pripravení v prípade potreby pomôcť dialógu. Stačí jeden telefonát.

Misia OBSE na Ukrajine

V súčasnosti pracuje na Ukrajine desať skupín v desiatich mestách. Hlavná centrála je v Kyjeve, kde je 40 pozorovateľov. Ďalšie strediská sú v mestách Luhansk, Charkov, Cherson, Černivci, Doneck, Dnepropetrovsk, Odesa, Kyjev, Ivano-Frankovsk, Ľvov. Po rokovaniach v Ženeve sa ráta s rozšírením počtu pozorovateľov.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Ženeva #OBSE #Ukrajina #Ľubomír Kopaj