Vojaci sú pri ukrajinských hraniciach na ochranu Ruska, priznal Kremeľ

Kremeľ v sobotu priznal, že ruské jednotky nie sú pri ukrajinských hraniciach na cvičení, ale že ich tam rozmiestnili v reakcii na nestabilnú situáciu na Ukrajine.

19.04.2014 15:05 , aktualizované: 16:56
Ukrajina, armáda, tank Foto:
Ozbrojení muži na obrnenom vozidle s ruskou vlajkou pri Kramatorsku.
debata (240)

Kremeľ predtým tvrdil, že jednotky sú na rutinných vojenských manévroch. Podľa NATO sa pri rusko-ukrajinských hraniciach nachádza asi 40 000 dobre vyzbrojených vojakov pripravených na boj.

„Máme vojenské sily v oblasti ukrajinských hraníc. Niektoré sú tam trvalo, no ďalšie sú tam ako posila pre to, čo sa deje na Ukrajine,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Na Ukrajine prebieha podľa neho vojenský puč a každá krajina by prijala všetky opatrenia na zaistenie vlastnej bezpečnosti. Peskov tiež zdôraznil, že Rusko má ako suverénny štát právo nasadiť svoje jednotky kdekoľvek na svojom území. Odmietol obvinenia, že ruská armáda zasahuje aj na území Ukrajiny.

Prezident Vladimir Putin vo štvrtok po prvýkrát priznal, že na Kryme sa nachádzali ruskí vojaci, ktorých cieľom bolo podporovať miestne sily domobrany. Predtým nasadenie ruských vojsk na Kryme rezolútne popieral. V sobotu dokonca oznámil, že vojakov, ktorí slúžili na Kryme počas ruskej anexie tohto polostrova, udelí štátne vyznamenanie.

Kyjev počas sviatkov pozastavil protiteroristickú operáciu

Proruskí separatisti naďalej kontrolujú obsadené vládne a policajné budovy v najmenej desiatich mestách na východe Ukrajiny. V piatok ozbrojení radikáli odmietli politickú dohodu o urovnaní ukrajinskej krízy, ktoré bolo dosiahnuté na štvrtkovom stretnutí ministrov v Ženeve. Počas soboty bol v oblasti relatívny pokoj, separatisti sa ale nevzdávali svojich pozícií a podľa ukrajinských médií znovu obsadili televízny vysielač neďaleko mesta Slaviansk. V oblasti rokovala prezidentská kandidátka Julia Tymošenková, ktorá vidí šance na nájdenie kompromisu.

Ukrajinská tajná služba SBU v piatok oznámila, že počas veľkonočných sviatkov pozastavuje „aktívnú fázu protiteroristickej operácie“ na východe krajiny. Cieľom operácie je „vrátiť život do normálu a ochrániť miestnych obyvateľov“, uviedol pre BBC ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja. „Protiteroristická operácia bola počas Veľkej noci pozastavená, nepoužijeme proti nim silu,“ vyhlásil minister. Ako však dodal, všetky vojenské akcie budú následne obnovené, ak separatisti dovtedy obsadené budovy neopustia.

Tymošnková vidí šancu na kompromis na východe Ukrajiny

Do Donecka na východe krajiny zavítala v uplynulých dňoch ukrajinská prezidentská kandidátka Julia Tymošenková, ktorá sa tam stretla so zástupcami separatistov i predstaviteľmi organizácií, ktoré sú proti spojeniu s Ruskom a žiadajú jednotnú Ukrajinu. Po dlhých hodinách vyjednávania vraj Tymošenková vidí možnosť nájdenia kompromisu medzi oboma stranami a chce v tejto súvislosti usporiadať po Veľkej noci v Donecku špeciálny okrúhly stôl. Vodca doneckých radikálov už povedal, že nemajú nič proti účasti na tomto rokovaní.

Najnovší prieskum ukázal, že väčšina obyvateľov Doneckej oblasti nesúhlasí s pripojením regiónu k Rusku. Konkrétne sa proti pripojeniu vyslovilo 52,2 percenta opýtaných a pre bolo 27,5 percenta respondentov. Veľká väčšina opýtaných však zároveň považuje terajšiu prozápadnú vládu v Kyjeve za nelegitímnu.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #Vladimir Putin #Ukrajina #Krym