Zo Slavianska hlásia obete, Ukrajina a Rusko sa obviňujú

Pri ozbrojenom strete medzi dvoma skupinami na kontrolnom stanovišti proruských separatistov vo východoukrajinskom meste Slaviansk zomreli traja ľudia a ďalší traja utrpeli zranenia, informovalo ukrajinské ministerstvo vnútra. Informácie o strete priniesli ako prvé ruské štátne médiá, podľa ktorých je obetí päť. Spravodajcovia agentúry Reuters zase priamo z miesta informovali, že videli dve mŕtve telá.

20.04.2014 08:27 , aktualizované: 22:14
Ukrajina, Slaviansk Foto: ,
Ozbrojení muži strážia barikády pred vládnou budovou v Slaviansku.
debata (260)

Dvaja z mŕtvych boli podľa ukrajinského ministerstva miestni obyvatelia, ktorí na kontrolnom stanovišti mali hliadku, totožnosť tretej osoby nebola známa. Ozbrojenci vraj prišli o asi 2:20 miestneho času (1:20 SELČ) na stanovište v štyroch autách a začali na prítomných strieľať. Tí streľbu opätovali. Potom ozbrojenci nasadli do dvoch áut a odišli smerom do oblasti Charkova. Ranených a mŕtvych si údajne vzali so sebou, ich počet je neznámy.

Ruská štátna televízia Rossija 24 priniesla správu, podľa ktorej pri útoku neznámych ozbrojencov na kontrolné stanovište proruských separatistov pri ukrajinskom meste Slaviansk zomrelo päť ľudí. Nie je jasné, kto za útokom mohol stáť.

Separatisti a následne aj ruské ministerstvo zahraničia ale podozrievajú radikálov z ukrajinského pravicového hnutia Pravý sektor. Podľa ruskej televízie údajne proruskí ozbrojenci zaistili dva automobily, v ktorých našli symboliku Pravého sektoru. Vnútri vraj bolo veľké množstvo materiálu a zbraní, ktoré nie sú vo výzbroji ukrajinskej armády, napríklad dymovnice a prístroje na nočné videnie americkej výroby.

Údaje o počte mŕtvych sa rôznia

Ruská agentúra RIA Novosti priniesla informáciu o jednej obeti. Odvoláva sa na vedúceho lekára nemocnice v Slaviansku. V noci približne o 02.30 miestneho času (01.30 SELČ) priviezli troch zranených ľudí, opisuje udalosti RIA Novosti. Jeden z nich utrpel ťažké poranenie, na následky ktorého neskôr zomrel. Bol zasiahnutý streľbou do hlavy. Podľa veliteľa miestnej sebaobrany v čase útoku boli na kontrolnom stanovišti na severe mesta pri dedinke Bylbasovka ľudia vyzbrojení iba palicami.

Podľa vedúceho lekára nemocnice v Slaviansku dvoch zranených priviezli z kontrolného stanovišťa a ďalších dvoch po zásahu strelnými zbraňami neznámymi útočníkmi v centre Slavianska. Podľa svedka a obete udalosti Olega (18) spoločne s priateľom sa okolo jednej v noci vracali domov. Oproti nim prichádzala skupina ozbrojených mužov. „Stoj, kto je tam? Podíďte bližšie“, vyzvali ich ozbrojenci. Mládenci však neposlúchli a muži na nich začali strieľať. Olega trafili do nohy. Projektil mu rozdrvil kosť. Jeho priateľa Andreja zasiahli v oblasti bedrového kĺbu. „Celkove vypálili päť dávok,“ spomína Andrej.

Ruská televízia uvádzala, že obetí je päť, troch identifikovali údajne ako proruských separatistov, ktorí teraz mesto Slaviansk na východe Ukrajiny kontrolujú. Dvoch mŕtvych označili za členov skupiny, ktorá kontrolné stanovište napadla.

Podľa spravodajcov agentúry Reuters sa pri kontrolnom stanovišti nachádzali dve mŕtve telá, jedna z obetí mala viditeľné strelné zranenia hlavy a tváre. Jeden z mužov mal na sebe bojovú uniformu, druhý bol v civile.

Ruské ministerstvo je pobúrené, Pravý sektor obvinenia odmieta

Ruské ministerstvo zahraničia je vraj incidentom pobúrené. Vo svojom vyhlásení uviedlo, že „nevinných civilistov zabili počas útoku ozbrojenci z Pravého sektora“ . Útok vraj svedčí o tom, že Kyjev nemá dostatok vôle, aby islamských militantov odzbrojil. Navyše je podľa ruskej diplomacie prekvapujúce, že k nemu došlo krátko po tom, čo sa Rusko, EÚ, USA a Ukrajina vo štvrtok v Ženeve dohodli na zastavení násilia a upokojení situácie v krajine. „Rusko trvá na prísnom plnení záväzkov, ktoré pre Ukrajinu vyplynuli a ktoré majú viesť k zmierneniu napätia na juhovýchode Ukrajiny,“ uviedlo ministerstvo.

Ukrajinský Pravý sektor všetky obvinenia odmieta. „Ide o bezbožnú provokáciu z Ruska. Bezbožnú, pretože k nej došlo počas svätej noci pre kresťanov, počas veľkonočnej noci. Bolo to vykonané ruskými špeciálnymi jednotkami,“ povedal pre Reuters hovorca hnutia Artem Skoropadskij.

Po nočnej prestrelke vodca separatistov v Slaviansku Vjačeslav Ponomarjov opäť vyzval ruského prezidenta, aby vzbúrencom pomohol. Vladimira Putina na tlačovej konferencii požiadal, aby „do mesta poslal mierové jednotky“, a o pár hodín neskôr žiadal po Moskve aspoň zbrane. Zároveň vyhlásil vo Slaviansku zákaz nočného vychádzania.

Ozbrojení separatisti obsadili v uplynulých dňoch v Doneckej oblasti vládne a policajné úrady v asi desiatich mestách a odmietajú ich opustiť. Kladú si rôzne požiadavky, od referenda, ktoré by dalo regiónu väčšiu autonómiu, až po odstúpenie terajšej kyjevskej vlády. Vláda na začiatku týždňa oznámila začatie vojenskej operácie, ktorej cieľom je ozbrojencov zastaviť, počas Veľkej noci ju ale prerušila.

Kyjevský cirkevný vodca obvinil Rusov z agresie

Stupňujúci sa konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom sa prejavil aj pri oslavách Veľkej noci tamojšími pravoslávnymi kresťanmi, ktorých ukrajinský vodca vo svojom posolstve hovoril o ruskej „agresii“ a nevyhnutnosti porážky „zla“. Kyjevský patriarcha Filaret, ktorého vyjadrenia citovali miestne médiá, tak otvorene vystúpil proti Moskve v období, keď sa mnohí Ukrajinci podľa vlastných slov modlia za mier s bývalým sovietskym susedom.

„Náš mierumilovný národ, ktorý sa dobrovoľne vzdal jadrových zbraní, čelí agresii a nespravodlivosti… Krajina, ktorá sa zaručila za celistvosť a nedotknuteľnosť nášho územia, sa dopustila agresie,“ povedal Filaret na adresu Ruska, pričom zrejme poukazoval na takzvané budapeštianske memorandum o bezpečnostných zárukách z roku 1994. „Boh nemôže stáť na strane zla a nepriateľ ukrajinského ľudu je tak odsúdený na porážku… Pane, pomôž nám vzkriesiť Ukrajinu!“ pokračoval patriarcha. V podobnom duchu sa vyjadril vo svojom veľkonočnom prejave aj dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov, ktorý hovoril o prežívaní „osudovej epochy“, keď sa Ukrajinci „utvrdzujú vo svojom zápase za slobodu a spravodlivosť“.

Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorý je pre mnohých veriacich na Ukrajine uznávanou osobnosťou, sa vo veľkonočnom posolstve takisto venoval ukrajinsko-ruským vzťahom, na rozdiel od Filareta však vyzval na zmierenie. „Naša osobitná modlitba je dnes venovaná národom Ruska a Ukrajiny, aby mier zavládol v srdciach a mysliach našich bratov a sestier v krvi a viere, aby putá, ktoré sme stratili, a prepotrebná spolupráca boli obnovené,“ povedal pri príležitosti sviatkov moskovský patriarcha Kirill.

260 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Ukrajina #separatisti #Slaviansk