Našli už takmer 60 obetí potopeného juhokórejského trajektu

Počet potvrdených obetí stredajšej nehody trajektu v Južnej Kórei stúpol na 58. Oznámili to v nedeľu úrady potom, čo sa potápačom podarilo preniknúť do vraku lode a vyslobodiť odtiaľ nateraz asi dvadsiatku mŕtvych tiel.

20.04.2014 10:00 , aktualizované: 19:27
Južná Kórea, trajekt Foto: ,
Dôstojníci juhokórejskej pobrežnej hliadky vytiahli telá obetí z potopeného trajektu Sewol.
debata

Celková bilancia obetí však bude oveľa tragickejšia, pretože takmer 250 pasažierov, prevažne stredoškolských študentov a študentiek, je stále nezvestných.

Rozhnevaní príbuzní nezvestných sa v nedeľu ráno dostali do potýčok s políciou na ostrove Činto, kde čakajú na akékoľvek správy o svojich blízkych. Policajti zastavili asi stovku ľudí, ktorí sa násilím pokúšali dostať na most spájajúci ostrov s pevninou, napísal server BBC. Príbuzní vraj plánovali protestný pochod smerom k Soulu, aby upozornili na svoju zúfalú situáciu.

„Prineste mi telo, aby som mohla vidieť tvár a objať svoje dieťa,“ kričala jedna zo žien. Medzi pozostalými panujú tiež obavy z toho, že ak bude vyslobodzovanie obetí trvať príliš dlho, telá sa po dlhom pobyte vo vode rozložia.

Polícia v sobotu zatkla kapitána trajektu pre podozrenie z nedbanlivosti a opustenia ľudí v nebezpečenstve. V policajnej cele skončil aj kormidelník a tretia palubná dôstojníčka, ktorá lodi v čase nehody velila, akokoľvek bola pokladaná za nováčika a loď plávala v pre ňu neznámych vodách, vyžadujúcich zložitú navigáciu.

Šesťdesiatdeväťroč­ný kapitán I Čung-sok čelí trestnému stíhaniu okrem iného kvôli údajnému zanedbaniu povinností v službe a porušeniu zákonov o námornej plavbe. V sobotu sa opäť ospravedlnil cestujúcim a rodinám obetí a opísal aj to, čo havárii predchádzalo.

Stovky záchranárov sa od stredy vo veľmi nepriaznivom počasí pokúšali preniknúť do potopeného vraku, podarilo sa im to však až v sobotu. Od tej doby vyslobodili potápači dve desiatky tiel a ďalšie budú rýchlo pribúdať. Nádej, že by mohol vo vraku či na mori niekto z nezvestných prežiť, je mizivá.

Trajekt Sewol stroskotal v stredu ráno miestneho času neďaleko pobrežia Kórejského polostrova, a to počas trinásťhodinovej plavby na ostrov Čedžu. Na palube v tej dobe bolo 476 ľudí. Vyšetrovanie príčin katastrofy sa teraz sústreďuje na správanie posádky, vrátane možného neskorého povelu na evakuáciu, na zle zabezpečený nákladný priestor a tiež na prípadnú chybnú konštrukciu plavidla.

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Južná Kórea #trajekt