Pápež František požehnal Mestu a svetu

Pápež František v nedeľu vo svojom tradičnom veľkonočnom posolstve vyzval svet k mieru a konkrétne spomenul napríklad konflikty v Sýrii či na Ukrajine.

20.04.2014 12:57
pápež František Foto: ,
Pápež Františk máva veriacim počas požehnania Urbi et orbi na námestí svätého Petra vo Vatikáne.
debata (7)

Požehnanie Mestu a svetu (Urbi et orbi) potom predniesol v latinčine, a na zaplnenom námestí svätého Petra rovnako ako minulý rok nezaznela slovenčina ani ostatné svetové jazyky. František však požehnanie zakončil úplne neformálne, keď ľuďom poprial dobrú chuť k veľkonočnému o­bedu.

Pápež svoju reč predniesol z balkóna baziliky svätého Petra po tom, čo pod holým nebom odslúžil slávnostnú veľkonočnú omšu. Zúčastnilo sa jej odhadom 150 000 pútnikov z celého sveta.

Požehnanie Mestu a svetu František predniesol latinsky a následné posolstvo taliansky, rovnako ako vlani, keď oslavy Veľkej noci viedol krátko po svojom zvolení do čela katolíckej cirkvi. Františkoví predchodcovia, vrátane predchádzajúceho pápeža Benedikta XVI, zdravili veriacich v desiatkach jazykov.

Pápež svet vyzval, aby sa snažil o mierové riešenie konfliktov – spomenul napríklad Sýriu, Irak, Stredoafrickú republiku, Nigériu či Ukrajinu. Spomenul si aj na ľudí bojujúcich s najrôznejšími epidémiami, napríklad na nakazených vírusom ebola v africkej Guinei.

„Žiadame ťa, Pane, aby si ukončil všetky vojny a konflikty, veľké i tie malé, staré aj tie nové,“ povedala hlava katolíckej cirkvi. Najviac sa potom pápež venoval situácii v Sýrii a na Ukrajine. Medzinárodné spoločenstvo by podľa neho malo napnúť všetky svoje sily, aby vyjednalo „dlho očakávaný a stále neprichádzajúci mier“ v Sýrii a vyzval, aby ani jedna z znepriatelených strán nepoužívala silu proti civilistom.

Na Ukrajine by sa podľa Františka mali vyjednávači snažiť zabrániť akémukoľvek násiliu a v „duchu jednoty a dialógu nájsť cestu, ktorou sa krajina v budúcnosti vydá“.

Hody božie veľkonočné sú v kresťanskom kalendári sviatkom Zmŕtvychvstania Pána, keď sa na základe biblického svedectva pripomína vzkriesenie ukrižovaného Krista. Pre kresťanov je nedeľa vrcholom Veľkej noci, najdôležitejších sviatkov cirkevného roka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Veľká noc