Petíciu za uznanie krymského referenda Američania odmietli

Petíciu na stránkach Bieleho domu, ktorá žiadala, aby americké úrady uznali odtrhnutie Krymu od Ukrajiny a jeho pripojenie k Rusku, podpísali počas mesiaca necelé tri tisícky ľudí.

21.04.2014 11:12
Krym Foto: ,
Pro-ruský ozbrojenec a s civillista na motorke pózujú na archívnej fotografii pred mapou Krymského polostrova v prístave Kerč na východe Krymu.
debata (120)

Návrhom sa tak Washington zaoberať nebude, uviedla agentúra RIA Novosti. Projekt We the People (My, ľudia) umožňuje obyvateľom USA na webe otvoriť akúkoľvek petíciu. Vláda na ňu musí formálne odpovedať, ak návrh získa do mesiaca najmenej 100-tisíc podpisov.

Na webe Bieleho domu bola petícia založená 22. marca, teda po ruskej anexii Krymu. Dokument, ktorý podpísalo 2 727 ľudí, žiadal, aby Washington uznal výsledok krymského referenda. V ňom sa okolo 96 percent obyvateľov autonómneho ukrajinského polostrova vyslovilo za pripojenie k Ruskej federácii. Západ aj Kyjev považujú plebiscit a následné pričlenenie Krymu k Rusku za nelegálny akt.

Na stránkach Bieleho domu sa v marci objavil aj návrh, aby Spojené štáty vrátili Rusku Aljašku. Podporilo ho približne 42-tisíc Američanov. Aljašku Washington kúpil od cárskeho Ruska v roku 1867 za 7,2 milióna dolárov. Podľa internetovej encyklopédie Wikipedia to s ohľadom na infláciu zodpovedá hodnote 114 miliónov súčasných dolárov.

Vypisovanie referend je v rámci projektu We the People populárne. V minulosti Američania okrem iného posudzovali niekoľko návrhov na odtrhnutie niektorých štátov od USA. Viac ako 100-tisíc ľudí sa napríklad podpísalo pod žiadosť o vyhlásenie nezávislosti Texasu, Washington ale výsledok petície zamietol s tým, že to odporuje ideálom a víziám zakladateľov USA.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Biely dom #Krym