Voľby v Sýrii budú v júni, Asad chce kandidovať

Dlho očakávané prezidentské voľby vo vojnou zmietanej Sýrii sa uskutočnia už 3. júna, informovali v pondelok štátne médiá odvolávajúce sa na predsedu tamojšieho parlamentu Muhammada Lahhama.

21.04.2014 13:35
debata (12)

Podľa agentúry Reuters bude ich favoritom opäť súčasný kontroverzný vodca krajiny Baššár al-Asad. Ten sa o zvolenie pokúsi už tretíkrát za sebou. Západ aj opozícia dlhodobo požadujú, aby v snahe o upokojenie situácie odstúpil, on to však odmieta.

Registrácie kandidátov budú prebiehať od utorka 22. apríla. Opozícia zatiaľ svojho kandidáta nezverejnila, vzhľadom k svojej roztrieštenosti je však pravdepodobné, že do boja proti al-Asadovi postavia povstalci viacero osobností. Možný je aj bojkot volieb z ich strany.

Exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv začiatkom apríla informovala, že občianska vojna v Sýrii si už vyžiadala najmenej 150-tisíc obetí na životoch. Posledný odhad Organizácie Spojených národov z júla 2013 udával 100-tisíc mŕtvych. Odvtedy však OSN prestala bilanciu aktualizovať, keďže pomery v krajine podľa nej neumožňujú vytvárať presnejšie odhady.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Sýria #Bašár al-Asad