Vzbúrenci v Kramatorsku zajali policajného veliteľa

Proruskí ozbrojenci vo východoukrajinskom Kramatorsku zajali veliteľa mestskej polície a za jeho prepustenie žiadajú voľný prístup k policajným zbrojným skladom.

22.04.2014 11:12 , aktualizované: 16:06
Ukrajina, vojaci, Slaviansk, tank Foto: ,
Proruskí ozbrojenci v Slaviansku. Čierno-oranžová stužka je ich znamením.
debata (246)

Oznámil to spravodajský server Ostrov s odvolaním sa na tlačovú správu ministerstva vnútra. Policajného šéfa Vitalija Kolupaja zadržala skupina neznámych ozbrojencov v pondelok večer.

Podľa ukrajinského ministerstva ide o hrubé porušenie dohôd, ktoré dohodli na ministerskej konferencii v Ženeve. Na operáciách separatistov sa podieľajú agenti ruských tajných služieb, ktorým velia dôstojníci vojenskej rozviedky Igor Bezler a Igor Strelkov, uvádza sa v správe. Rusko dohody zo Ženevy „demonštratívne ignoruje“ a pokračuje vo svojich diverzných akciách, píše ministerstvo vnútra.

Podľa ukrajinského spravodajského serveru Novosti Donbassa sú aktivity ruských špiónov viditeľné aj v neďalekom Slaviansku, ten už niekoľko týždňov ovládajú proruskí radikáli. V meste ďalej platí zákaz vychádzania, ktorý separatisti vyhlásili od polnoci do šiestej hodiny ráno. Proruskí aktivisti údajne zhabú súkromné ​​automobily a vymáhajú od obyvateľstva „dane“.

Správy zo Slavianska nemožno nezávisle overiť, pohyb novinárov po meste je spojený s veľkým rizikom. Dvoch žurnalistov už niekoľko dní vzbúrenci zadržiavajú v bývalom sídle tajnej služby SBU, o ich osude nie je nič známe.

Misia OBSE rokovala v Donecku s vodcami proruských radikálov

Pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) rokovala s vodcami východoukrajinských separatistov. Do Donecka tiež dorazila vojenská misia OBSE, tá má mapovať aktivity ukrajinskej armády v pohraničí.

Proruský podporovateľ v Donecku. Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Ukrajina, Doneck, Proruský podporovateľ v Donecku.

S radikálmi rokoval šéf ukrajinskej misie OBSE Mark Etherington. Stretnutie označil za „užitočné a konštruktívne“. Schôdzka misie sa podľa neho konala so vzbúrencami v jednom z doneckých hotelov približne poldruha hodiny. „Vysvetlili nám svoje stanovisko. Upozornili sme na potrebu dialógu a uvoľnenie napätia a na nutnosť zdržať sa násilných akcií,“ uviedol.

Do Donecka dorazila aj vojenská misia OBSE, ktorú vedie nemecký dôstojník Axel Schneider. Jej cieľom je monitorovať aktivitu ukrajinskej armády na východe krajiny. Tá podľa Schneidera „v súčasnej dobe nie je v rozpore so žiadnymi medzinárodnými dohodami“. Metódy svojej práce misie s ukrajinskými úradmi prerokuje, dodal.

Predstaviteľ ukrajinskej armády Serhij Kameš delegácii predložil údaje o stavoch ukrajinských jednotiek rozmiestnených v pohraničí a o ich operačných plánoch, uviedla agentúra Unian. Podľa ruských médií sú členmi vojenskej misie OBSE zástupcovia armád Nemecka, Českej republiky, Dánska, Švédska a Poľska. Na východe Ukrajiny budú pôsobiť týždeň.

Snímky ukazujú, že separatisti na Ukrajine sú z ruských špeciálnych síl

Americké ministerstvo zahraničia zverejnilo sériu fotografií, ktoré majú ukázať, že niektorí separatisti z východnej Ukrajiny sú v skutočnosti príslušníci špeciálnych ruských síl.

Snímky, ktoré Washingtonu poskytli ukrajinskí diplomati, upozorňujú na vybraných ozbrojencov, ktorí vraj opakovane zasahovali v niekoľkých východoukrajinských mestách a tiež počas ozbrojeného konfliktu v Gruzínsku. Moskva podľa BBC zatiaľ na fotografie nereagovala.

Proruskí separatisti teraz ovládajú správne úrady vo viac ako desiatke miest na východnej a juhovýchodnej Ukrajine. Kyjev tvrdí, že radikálom pomáhajú ruskí agenti a príslušníci ruských špeciálnych síl, Moskva však prítomnosť svojich vojakov na Ukrajine popiera.

Fotografie zverejnené americkým ministerstvom zahraničia dostala k dispozícii aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe ( OBSE ), ktorej komisári v rámci kontrolnej a sprostredkova­teľskej misie na Ukrajine pôsobia.

Zábery napríklad zobrazujú údajne rovnakého muža, ktorý sa zúčastnil na akciách separatistov v ukrajinských mestách Kramatorsk a Slaviansk a tiež na operáciách v Gruzínsku, s ktorým Rusko v roku 2008 zviedlo krátku vojnu.

Ďalšia skupina fotiek zase spája istého ozbrojenca z Kramatorska a Slavianska s ruskými špeciálnymi silami.

Podľa ukrajinského zástupcu pri OBSE zverejnený materiál poskytuje „silnejúce dôkazy ruského podielu na podnecovaní a plánovaní separatistických akcií, ktoré rozvracajú situáciu na východnej Ukrajine“.

Americká hovorkyňa ministerstva zahraničia Jen Psakiová povedala, že v „medzinárodnom spoločenstve panuje široká jednota v názore na väzby medzi Ruskom a niektorými ozbrojencami z východu Ukrajiny“. „Fotografie, ktoré Ukrajinci predložili v uplynulom týždni, to len potvrdzujú,“ dodala.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #proruskí separatisti