Rusko zakázalo vodcovi krymských Tatárov vstup na Krym

Rusko zakázalo Mustafovi Džemilevovi, jednému z vodcov krymských Tatárov, na nasledujúcich päť rokov vstup na svoje územie. Podľa agentúry Reuters to oznámilo neformálne tatárske zhromaždenie medžlis. Údajne sa tak stalo v čase, keď prekračoval hranice anektovaného Kryme s Ukrajinou.

22.04.2014 11:57
krymskí Tatári Foto:
Krymskí Tatári protestujú proti ruskej vojenskej prítomnosti na ukrajinskom území.
debata (112)

Džemilev , ktorý v minulosti meždlis dlhé roky viedol a ktorý je v súčasnosti ukrajinským poslancom, podľa krymských Tatárov dostal na hraniciach vyrozumenie, že do 19. apríla 2019 na území Ruska nesmie vstúpiť. Autonómne ukrajinský Krym je teraz pod kontrolou Moskvy, ktorá polostrov pripojila k Ruskej federácii.

Džemilev sa v uplynulom týždni na hraniciach medzi anektovaným Krymom a Ukrajinou spolu s ďalším tatárskym predstaviteľom Refatom Čubarovom dostali do problémov, keď ich ruskí vojaci najskôr odmietli na polostrov bez udania dôvodov vpustiť. Džemilev sa teraz po víkende na Kryme vracal späť do Kyjeva.

Džemilev po ruskej anexii uviedol, že sa obáva o osud svojho národa, lebo vraj existujú úvahy o vysídlení krymských Tatárov z polostrova. Moskva však opakovane vyhlásila, že práva tejto menšiny zostanú zachované. V pondelok prezident Vladimir Putin oznámil, že podpísal dekrét o rehabilitácii krymských Tatárov a ďalších príslušníkov krymských etnických menšín, ktorí počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina čelili útlaku. Na zhruba dvojmiliónovom Kryme žije asi 300-tisíc krymských Tatárov.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Krym #Krymskí Tatári