Cirkev v Nemecku odškodnila 1 380 obetí zneužívania

Katolícka cirkev v Nemecku už odškodnila 1 380 obetí sexuálneho zneužívania. Francúzskemu katolíckemu denníku La Croix to povedal trevírský biskup Stephan Ackermann.

22.04.2014 22:22
debata (7)

„Začali sme proces odškodňovania a 1 380 obetí už z neho čerpalo. V Nemecku ide o unikátny postup, ktorý neexistuje v inom sociálnom združení alebo inštitúcii,“ povedal Ackermann, ktorého nemecká biskupská konferencia poverila prešetrením sexuálnych deliktov, z nich prvý vyplávali na povrch v roku 2010 a spôsobili veľký škandál.

Celkový počet maloletých obetí sexuálneho zneužívania duchovnými alebo rehoľníkmi v Nemecku nie je známy. Cirkev ponúkla každej z obetí odškodné 5 000 eur, ale mnohí to považujú za nedostatočné. Rímskokatolícku cirkev v Nemecku v roku 2010 opustilo 180-tisíc veriacich, čo bolo o 40 percent viac, ako v predchádzajúcom roku, pripomína francúzsky denník.

V Nemecku je za člena katolíckej cirkvi považovaný veriaci, ktorý jej platí cirkevnú daň. Ak človek na miestnom finančnom úrade vyhlási, že svoju cirkev opúšťa, je platenie dane zbavený.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #cirkev #sexuálne zneužívanie detí