O azyl u nás požiadali dvaja Ukrajinci, asi z Krymu

V azylovej procedúre na Slovensku sú dvaja Ukrajinci. O azyl požiadali na hraniciach a deklarovali, že sú priamo z Krymu. „Z môjho pohľadu na to určite dôvod je, lebo situáciu, ktorá sa vyvinula na Kryme, možno hodnotiť ako určité ohrozenie vlastných ľudských práv,“ povedal v stredu po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

23.04.2014 16:50
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (12)

Dodal, že v prípade žiadateľa o azyl zo západnej Ukrajiny by sa jeho žiadosť posudzovala omnoho ťažšie.

Spomínaní Ukrajinci, zrejme z Krymu, požiadali o azyl rovno na hraniciach na rozdiel od predchádzajúceho prípadu, keď sa iní Ukrajinci počas dovolenky v Poprade len zaujímali o to, ako sa žiada o azyl.

Minister vnútra upozorňuje na pravidlá, ktoré platia pri azylovej procedúre v EÚ a vychádzajú z tzv. Dublinského protokolu. Podľa neho musí žiadateľ o azyl zotrvať v tej krajine EÚ, kde požiadal o azyl. Migranti sa tak nemôžu presunúť do krajiny, kde majú zázemie, napríklad komunitu z domovskej krajiny, ak už požiadali o azyl v inej krajine.

Na Slovensku sa v minulosti viackrát stalo, že skupina migrantov u nás radšej nepožiadala o azyl, ale sa pokúsila prekročiť znova štátne hranice, niekedy aj opakovane, aby o azyl požiadali až vo svojej cieľovej krajine.

Ak sa preukáže snaha o migráciu len z ekonomických dôvodov, tam sa azyly neudeľujú. Ak žiada človek o azyl na Slovensku, musí splniť stanovené podmienky – napríklad zdržiavať sa istý čas v azylovom zariadení v Humennom.

Kaliňák opäť opakuje, že žiadny zvýšený nával z Ukrajiny v tomto období nie je, naopak, je podpriemerný počet žiadostí o víza aj o trvalé pobyty. Pripúšťa, že aj vzhľadom na nie stopercentný výkon všetkých orgánov štátu na Ukrajine je zvýšený tlak na vonkajšiu hranicu EÚ zo strany migrantov z tretích krajín.

„V rámci dôslednej ochrany slovenskej hranice tento tlak zvládame aj vďaka opatreniam, ktoré sme prijali,“ povedal minister.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Robert Kaliňák #Ukrajina #Krym #kríza na Ukrajine