Erdogan nečakane vyjadril sústrasť Arménom

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v stredu verejne vyjadril sústrasť potomkom arménskych obetí masového zabíjania vojskami vtedajšej Osmanskej ríše spred sto rokov.

23.04.2014 16:46
Turecko, Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan.
debata (2)

Nečakané vyhlásenie v predvečer 99. výročia masakry je prvým svojho druhu zo strany lídra prevažne moslimskej krajiny. Podľa jeho slov sú udalosti prvej svetovej vojny „našou spoločnou bolesťou“. Erdogan vyjadril vieru a nádej, že „ľudia so starobylou a výnimočnou geografiou, ktorí zdieľajú podobné zvyky a spôsoby, sa budú schopní porozprávať o minulosti na úrovni a spoločne s úctou spomínať na spoločné straty“. Ako dodal, „vyjadrujeme sústrasť ich vnukom“.

Arméni si vo štvrtok pripomenú 99. výročie začiatku masového zabíjania zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny. Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa nich v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov. Jerevan žiada Turecko a medzinárodné spoločenstvo, aby masakru uznali za genocídu.

Turci však tvrdia, že v zrážkach počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a najmenej rovnaký počet Turkov. Masakru Osmanov voči Arménov uznalo za genocídu viac ako 20 krajín sveta. Vzťahy Ankary a Jerevanu sú najmä preto dlhodobo na bode mrazu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #genocída #Arménsko #Recep Tayyip Erdogan