Organizácia pre oslobodenie Palestíny sa dohodla na zostavení vlády s Hamasom

Palestínsky radikálny Hamas a Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) sa dohodli, že do niekoľkých týždňov zostavia spoločnú vládu.

23.04.2014 17:09
Mahmúd Abbas Foto:
Mahmúd Abbás, ktorý vládne len na západnom brehu Jordánu, vyslal do Gazy delegáciu a poveril ju viesť zmierovacie rozhovory.
debata (2)

Mohlo by to ukončiť niekoľkoročný politický rozkol, ktorý bráni jednotnému postupu palestínskeho vedenia, napísala agentúra Reuters.

Hamas vládne v pásme Gazy, zatiaľ čo Fatah Západnému brehu. Niekoľko predchádzajúcich pokusov spojiť politikov do jednej vlády skončili vždy neúspechom. Fatah je na rozdiel od Hamasu členom OOP, čo je zastrešujúca organizácia hlavných palestínskych politických strán.

„Dohodli sme sa, že do piatich týždňov zostavíme nezávislú vládu, ktorú povedie prezident Mahmúd Abbás,“ povedal v stredu vo vyhlásení šéf vlády v Gaze Ismáíl Haníja. Dohoda tiež predpokladá, že akonáhle nová vláda získa v parlamente dôveru, budú sa do pol roka konať voľby.

Predseda palestínskej samosprávy Abbás, ktorý vládne len na západnom brehu Jordánu, vyslal tento týždeň do Gazy delegáciu a poveril ju viesť zmierovacie rozhovory. Hamas presvedčivo a nečakane zvíťazil v parlamentných voľbách v roku 2006, keď získal vyše 70 zo 132 mandátov. Zostavil následne vládu, ale keďže niektoré štáty túto organizáciu radia k teroristickým, nemala dôveru v zahraničí. Začali sa strety medzi členmi Hamasu a konkurenčného Abbásovho Fatahu, ktoré v polovici roka 2007 viedli k rozkolu.

Hamas vytlačil členov Fatahu z pásma Gazy a ujal sa tam vlády, zatiaľ čo Západnému brehu potom začal vládnuť kabinet zostavený predovšetkým z členov Fatahu. Ten vedie Abbás, ktorý má dôveru v zahraničí a s ním aj Izrael rokuje o budúcej Palestíne. Mierové rozhovory sú teraz pozastavené a hrozí im ďalšie prerušenie.

O zmierenie palestínskych politických súperov sa v minulosti ako sprostredkovatelia snažili Saudská Arábia aj Egypt. V roku 2011 v Káhire podpísalo dohodu o zmierení 13 palestínskych strán vrátane Fatahu a Hamasu. Aj tá predpokladala zostavenie spoločnej vlády a prípravu volieb. Naplnená však nebola rovnako ako predchádzajúce pokusy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #Mahmúd Abbás