Do Poľska priletelo 150 amerických vojakov

Do Poľska v stredu priletelo 150 príslušníkov 173. výsadkovej brigády armády Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AFP. O vyslanie svojich vojakov do Poľska a pobaltských štátov rozhodol Washington v reakcii na ruskú vojenskú aktivitu a udalosti na Ukrajine.

23.04.2014 17:58
debata (42)

Dva transportné lietadlá Hercules s príslušníkmi americkej armády pristáli popoludní na vojenskej základni Świedwin na severozápade Poľska, spresnila AFP.

Spojené štáty v utorok" oznámili, že pošlú na sériu vojenských cvičení v Poľsku a pobaltských štátoch 600 vojakov":[tt_new­s:315477]. Ide o gesto určené východoeurópskym spojencom USA v Severoatlantickej aliancii znepokojenou aktivitami Ruska na Ukrajine. V najbližších dňoch je ďalších 450 príslušníkov amerických ozbrojených síl očakávaných v Litve, Lotyšsku a Estónsku.

Dĺžka prítomnosti Američanov v týchto štátoch nebola dopredu vymedzená. Pentagon vraj pôvodne počítal s malými jednorazovými manévrami, ale na naliehanie európskych partnerov súhlasil s dlhším vyslaním. Podľa vyjadrenia hovorcu ministerstva obrany Johna Kirbyho by cvičenia, ktoré sú „posolstvom určeným Moskve“, mali prebiehať „v najbližších niekoľkých mesiacoch a neskôr“. Malo by pritom ísť o bilaterálne akcie, nie o manévre NATO.

Litovský minister zahraničia Linas Linkevičius podľa agentúry ITAR – TASS povedal, že prítomnosť amerických vojakov v Litve nebude časovo obmedzená. „Ako tomu rozumieme, pôjde, ak to bude možné, o stály pobyt,“ uviedol.

Estónsky minister obrany Sven Mikser podľa ruskej agentúry oznámil, že americká jednotka zostane v jeho krajine prinajmenšom do konca roka. „Čo bude po 31. decembri, záleží na celkovej medzinárodnej bezpečnostnej situácii,“ poznamenal.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #USA #NATO #Pobaltie #Ukrajina