Americký prezident Obama kritizoval Moskvu kvôli Ukrajine

Americký prezident Barack Obama je aktuálne na návšteve Ázie. Na tlačovej konferencii v Tokiu sa okrem vzťahov Japonska a Číny venoval aj situácii na Ukrajine.

24.04.2014 09:30 , aktualizované: 10:55
Barack Obama, Japonsko Foto: ,
Prezident USA Barack Obama
debata (23)

Obvinil Moskvu, že nedodržiava ducha ani literu dohôd, na ktorých sa dohodli ministri zahraničia USA, Európskej únie, Ruska a Ukrajiny minulý týždeň na konferencii v Ženeve.

Ich súčasťou je odzbrojenie ilegálnych skupín a vypratanie okupovaných objektov. Washington Moskvu obviňuje, že zneužíva svoj vplyv na východoukrajinských radikálov, aby tak vyvíjal tlak na Kyjev.

„Zákerní ozbrojenci“ podľa Obamu pokračujú v okupovaní správnych objektov na východe Ukrajiny a Rusko nerobí nič, aby im v tom zabránilo. Ak bude Moskva ďalej separatistov podnecovať, povedie to podľa Obamu k ďalším následkom vrátane sprísnenia sankcií.

Americká diplomacia konzultovala ukrajinskú krízu so štátmi V4

Nové výzvy v euroatlantickom priestore vyvolané ruskou intervenciou na Ukrajine boli v stredu témou konzultácií medzi námestníčkou ministra zahraničných vecí USA Wendy Shermanovou a diplomatmi krajín Vyšehradskej štvorky. Americké ministerstvo to oznámilo na svojich webových stránkach.

Shermanová podľa tlačovej správy ocenila podiel krajín vyšehradskej skupiny na formovaní európskej reakcie na ukrajinskú krízu. Vyzvala stredoeurópskych diplomatov, aby nepoľavovali v tlaku na Rusko s cieľom uvoľniť napätie a realizovať výsledky ministerskej schôdzky o Ukrajine, ktorá sa konala v Ženeve.

„USA budú pokračovať v spolupráci so štátmi V4 a ďalšími kľúčovými partnermi v snahe uľahčiť ťažké, ale nevyhnutné reformné kroky dočasnej ukrajinskej vlády v rámci prípravy na májové mimoriadne voľby,“ uviedlo americké ministerstvo.

Vyšehradské krajiny svoje stanoviská k ukrajinskej kríze navzájom konzultujú a rokujú o nich so zahraničnými partnermi. V polovici marca sa ministri zahraničia v Budapešti stretli s nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom, s ktorým rokovali o možnosti rozšírenia protiruských sankcií.

Začiatkom marca Vyšehradská skupina v spoločnom vyhlásení vyzvala Spojené štáty, aby rozšírili vývoz svojho bridlicového plynu do Európy pre prípad, že Rusko zastaví svoje dodávky plynu prepravované cez nepokojnú Ukrajinu. Žiadosť adresovali šéfovi Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Johnovi Boehnerovi.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #USA #sankcie #Barack Obama #V4 #Ženevská konferencia #Ukrajina #kríza na Ukrajine