Jeden líder v Kremli nemôže prepisovať hranice v Európe

"Niekto ukázal veľkú rozhodnosť, silné líderstvo. Iní sa zase pozerajú na to, aké bude mať situácia dosahy na ekonomiku. Sloboda má však svoju cenu,“ povedal o kríze na Ukrajine a reakcii Západu pre Pravdu kanadský minister zahraničných vecí John Baird. Včera navštívil Slovensko a zúčastnil sa aj na diskusii v Central European Policy Institute.

24.04.2014 10:10
John Baird, Kanada Foto: ,
Kanadský minister zahraničných vecí John Baird cestuje po východnej Európe. Navštívil aj Slovensko.
debata (36)

Kanada sa zo západných krajín asi stavia najtvrdšie proti Rusku. Prečo? Lebo si to môžete dovoliť, pretože vaše obchodné vzťahy s Ruskom sú relatívne malé, možno je tam aj politický dôvod, keďže tiež máte v Kanade pomerne veľkú ukrajinskú menšinu?
Kroky Ruska spôsobujú globálnu nestabilitu. Svetová bezpečnosť je dôležitá. Kanaďania bojovali v Európe vo dvoch svetových vojnách a zaplatili za to veľkú cenu. Bojovali za slobodu. Myslíme, že je neakceptovateľné, aby v roku 2014 jeden líder v Kremli jednostranne rozhodoval o prepisovaní hraníc v Európe prostredníctvom sily. Ukrajina sa vzdala jadrových zbraní za garancie územnej celistvosti.

Je pre vás Rusko teraz skutočným nepriateľom?
Sme v roku 2014 a Rusko sa určite nespráva ako krajina skupiny G8.

Takže je nepriateľom? Hrozbou?
Určite nie je priateľom pre obyvateľov Ukrajiny. Na východe krajiny, na Kryme sú strach a obavy. Sú skutočne viditeľné. Mali by ste sa na to spýtať Tatárov, ľudí na východnej Ukrajine.

Minulý rok zažila Kanada prípad spravodajského dôstojníka, ktorý vykonával špionáž pre Rusko. Vidíte problém zvýšenej aktivity ruských spravodajských služieb na Západe?
Vlaňajší prípad neberiem ako niečo, čo by ovplyvnilo naše pozície a debatu, ktorú teraz vedieme.

Ako vnímate jednotu západných krajín smerom k ukrajinského konfliktu, najmä v NATO, ktorého je Kanada členom?
Niekto ukázal veľkú rozhodnosť, silné líderstvo. Iní sa zase pozerajú na to, aké bude mať situácia dosahy na ekonomiku. Sloboda má však svoju cenu.

Sme ochotní ju zaplatiť?
Ukázali sme rozhodnosť, silu a jednotu. Spolupracujeme s Európskou úniou, s USA. Posilňuje to naše pozície.

Čo sa týka sankcií, tak šla Kanada ďalej ako Európska únia. Mala by EÚ robiť viac?
V prípade Kanady nepotrebujete dať dokopy 28 krajín. EÚ je však jasná sila, ktorá má pozitívny vplyv na krízu. Kanada víta líderstvo únie.

Čo musia spraviť ukrajinskí politici, aby sa konflikt podarilo vyriešiť?
Musia sa zaoberať skutočnými reformami pre ekonomické problémy, ktorým krajina čelí. Úspešne by mali uskutočniť prezidentské voľby. Pracovať na tom, aby zabezpečili miesto pre všetky menšiny v štáte. Či sú to Ukrajinci, Tatári, Rusi. Či sa pozrieme na východ, západ, sever, alebo juh.

Aké je úloha Slovenska, ktoré susedí s Ukrajinou?
Stretol som sa s vaším ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Veľa som sa naučil. Musíme zaistiť, aby sme ďalej spolupracovali.

Kanada vyslala do východnej Európy stíhačky, posilnila sa prítomnosť jednotiek NATO. Ak však v tom budeme pokračovať, môže to naozaj prinútiť Rusko, aby sa podieľalo na zmiernení situácie?
Vieme, že keď ukrajinské bezpečnostné zložky nevyhrotili situáciu na Kryme, urobilo to Rusko. Pre Moskvu to bola stále výhra. Keď sa pomery nevyhrotili, Rusi jednoducho napochodovali na ukrajinské územie. Ak by sa problém zväčšil, Rusko by to využilo na ospravedlnenie svojich krokov. V NATO máme zodpovednosť. Založili sme alianciu pre krízy, ako je táto.

Očakávate vojnu s Ruskom?
Všetci chceme vyriešiť situáciu pomocou diplomacie.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Ukrajina #G8 #John Baird #Kanda