Izrael zastavil mierové rozhovory s Palestínčanmi

Izraelský bezpečnostný kabinet v reakcii na dohodu medzi radikálnym Hamasom a Organizáciou pre oslobodenie Palestíny pozastavuje rozhovory s Palestínčanmi.

24.04.2014 17:27
Izrael - Gaza, konflikt Foto:
Radikáli z Hamasu sú pre Izrael neprijateľní. (Archívne ilustračné foto)
debata (7)

Za zastavenie terajšieho kola rozhovorov, ktoré sa začali vďaka iniciatíve Spojených štátov pred deviatimi mesiacmi, sa vyslovili po šesťhodinovom rokovaní všetci ministri zodpovední za bezpečnosť štátu. Svoje rozhodnutie potom oznámili vo vyhlásení, ktoré poslali novinárom. Izraelská vláda uvažuje aj o zavedení protipalestínskych sankcií.

Minister zahraničia Avigdor Lieberman, ktorý je členom bezpečnostného kabinetu, avizoval ukončenie rozhovorov už v predchádzajúcom rozhovore v rozhlase.

Izrael trvá na tom, že Hamas je teroristická organizácia. Ak by Palestínčania splnili stredajšiu dohodu, mala by vzniknúť do piatich týždňov ich spoločná vláda a do pol roka by sa potom mali konať voľby. Znamenalo by to, že členovia Hamasu by mohli kandidovať aj na západnom brehu Jordánu, s čím Izrael zásadne nesúhlasí. Hamas doteraz pôsobil výhradne v pásme Gazy, ktorému vládne. Západný breh ovláda Fatah, ktorý Izrael uznáva a ktorého politici viedli s izraelskou reprezentáciou mierové rozhovory.

Izraelsko – palestínske zmierovanie sa začalo v 90. rokoch sľubne dohodami o palestínskej autonómii. Predpokladalo sa, že bude pokračovať a na jeho konci bude samostatná Palestína.

Americkému ministrovi zahraničia Johnovi Kerrymu sa vlani podarilo doviesť obe strany znovu k rokovaciemu stolu. Rozhovory sa naposledy konali na jeseň 2010, avšak veľmi rýchlo boli prerušené kvôli nezhodám o židovských osadách. Podľa Kerryho plánu sa mali vyjednávači v novom kole rozhovorov do konca apríla dohodnúť na kostre budúcich rokovaní, ktoré sa mali už sústrediť na zásadné otázky a viesť k definitívnej dohode. V posledných týždňoch však nadobúdali prevahu spory a rozhovory kolabovali. Palestínska dohoda túto krízu zavŕšila. Palestínsky radikálny Hamas a Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) sa dohodli, že do niekoľkých týždňov zostavia spoločnú vládu. V stredu o tom informovala agentúra Reuters.

Pre Izrael je Hamas neprijateľný, pretože jeho politikou je zničenie izraelského štátu. Podľa denníka The Times of Israel se na zastavení rozhovorov s Palestínčanmi dohodol na štvrtkovom zasadní izraelský bezpečnostný kabinet.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #OOP