Separatisti na východe Ukrajiny prepustili amerického reportéra

Reportér amerického servera Vice News Simon Ostrovsky, ktorého od pondelka zadržiavali na východe Ukrajiny proruskí separatisti, je opäť na slobode. Server to oznámil na svojich internetových stránkach.

24.04.2014 19:56
debata (17)

Vodca proruských radikálov, samozvaný „ľudový starosta“ Donecka Vjačeslav Ponomarjov v stredu novinárom povedal, že Ostrovsky je považovaný za zajatcov a je vyšetrovaný ako informátor ukrajinskej nacionalistickej organizácie Pravý sektor. Američan zmizol v pondelok, o deň neskôr jeho zadržanie oznámili separatisti vo východoukrajinskom meste Slaviansk.

„Vice News s potešením potvrdzuje, že náš kolega a priateľ Simon Ostrovsky bol bezpečne prepustený a je v dobrom zdravotnom stave,“ uvádza sa v krátkom oznámení servera. Proruskí radikáli, ktorí Slaviansk ovládajú už niekoľko týždňov, svojho amerického zajatca ešte v stredu prepustiť nehodlali. Na základe čoho názor zmenili, zatiaľ nie je jasné, k správe sa ešte nevyjadrili.

„Je o neho dobre postarané, má kvalitnú stravu a slušné zaobchádzanie,“ povedal v stredu Ponomarjov. Proti záujmom ruskojazyčného obyvateľstva na východe Ukrajiny sa Ostrovsky podľa neho previnil tým, že dodával informácie pravicovým radikálom.

Ostrovsky má americký pas a je tiež izraelským občanom. Z východu Ukrajiny poslal niekoľko reportáží, poslednú z nich v nedeľu. Neskôr sa už neozval. Znepokojenie nad osudom amerického novinára vyjadrila predstaviteľka Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová. Vyzvala východoukrajinských vzbúrencov, aby skoncovali s útokmi proti novinármi a nebránili im vo výkone ich povolania.

Ostrovského zadržanie znepokojilo aj americkú diplomaciu, povedala v stredu na tlačovej konferencii vo Washingtone hovorkyňa ministerstva zahraničia Jennifer Psakiová. Vláda Spojených štátov podľa nej o osude Ostrovského rokovala s Kyjevom a vyzvala aj Rusko, aby využilo svoj ​​vplyv a zabezpečilo oslobodenie amerického novinára.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #Simon Ostrovsky