Západ a Rusko si posielajú vojenské odkazy

Mohli si zamávať krídlami. Stíhačky až troch krajín NATO vzlietli pre dva ruské bombardéry TU-95 , ktoré sa dostali do blízkosti ich vzdušného priestoru. Najprv ich v stredu odprevádzali Holanďania, potom si ich prebrali Briti a neskôr Dáni.

25.04.2014 10:00
debata (90)
Do Poľska priletelo 150 amerických výsadkárov. Foto: SITA/AP, Lukasz Szelemej
Polsko, USA, vojaci, armáda, výsadkári Do Poľska priletelo 150 amerických výsadkárov.

"Vzlietli sme, aby sme zabezpečili, že budú mimo nášho vzdušného priestoru,“ uviedol podľa agentúry AP major Wilko Ter Horst z holandskej armády.

Podobné situácie nie sú nové. Holanďania ich riešili aj 21. marca či vlani 10. septembra. Rovnako Briti majú veľa rovnakých skúseností. Lenže v situácii konfliktu na Ukrajine aj takéto pomerne bežné testovanie možného protivníka zvyšuje napätie na oboch stranách.

NATO už pred niekoľkými týždňami prerušilo spoluprácu s Ruskom, vojenskú aj civilnú. V stredu do Poľska priletelo 150 amerických výsadkárov. Ďalších 450 mieri do Estónska, Litvy, Lotyšska, kde sa zúčastnia na vojenských manévroch.

"Pôjde o skutočné pechotné cvičenie,“ uviedol pre denník New York Times hovorca amerického Pentagonu John Kirby. Manévre budú trvať minimálne niekoľko týždňov. Kanada tiež posiela do Poľska šesť stíhačiek CF-18. V Baltskom mori už zase od utorka operuje šesť mínoloviek.

"Je to súčasť celého balíka opatrení, krokov, ktoré ukazujú rozhodnosť a pripravenosť NATO,“ citovala AP Ariana Minderhouda z veliteľstva námorných operácií Severoatlantickej aliancie. "Vyslanie amerických vojakov do Poľska, Pobaltska aj inde je prostriedkom, ako uistiť nervóznych nových členov NATO. Má veľmi málo spoločné so samotnou východnou Ukrajinou. Okrem toho, že je to signál, že počet vojakov sa dá zvýši alebo znížiť. A tak je to aj so sankciami. Preto by si mal ruský prezident Vladimir Putin vybrať iný smer,“ povedal pre Pravdu Sean Key, expert z Ohijskej Wesleyho univerzity.

Rusko však na posilnenú prítomnosť aliancie vo východnej Európe včera reagovalo ohlásením vojenských manévrov neďaleko Ukrajiny.

"Plánované cvičenia jednotiek NATO v Poľsku a v pobaltských krajinách neprispievajú k normalizácii situácie týkajúcej sa Ukrajiny. Sme nútení reagovať na takýto vývoj,“ uviedol podľa agentúry Reuters ruský minister obrany Sergej Šojgu.

"Prítomnosť amerických vojakov je len veľmi symbolická,“ reagoval však Key. Expert pripomenul, že to majú byť Európania, ktorí sa budú starať o svoju bezpečnosť. "USA poukazujú na pokračujúcu dôležitosť kolektívnej obrany. Ani neúmyselne však nechcú eskalovať konflikt,“ vyhlásil Key.

"Vojenské kroky neodradia Rusko od ďalšieho zasahovania na Ukrajine,“ myslí si bezpečnostný analytik Michael O’Hanlon z Brookingsovho inštitútu. "Tvrdšie, dlhotrvajúce ekonomické sankcie sú našou hlavnou pákou. Neznamená, že budú fungovať, ale dávajú väčší zmysel ako viera, že vojenské manévre NATO môžu ovplyvniť to, čo sa deje na Ukrajine,“ povedal O’Hanlon.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #vojaci #USA #armáda #Ukrajina