Samozvaný premiér Zakarpatska dal Kyjevu ultimátum

Po separatistoch z východu Ukrajiny hodil rukavicu ústrednej vláde aj burič zo západu.

30.04.2014 07:19
Petro Hecko Foto:
Samozvaný premiér Zakarpatska Petro Hecko.
debata (267)

Jeden z lídrov zakarpatských Rusínov Petro Hecko (49), po ktorom ukrajinská tajná polícia SBU vyhlásila celoštátne pátranie, sa ozval z Moskvy. Užhorodský inžinier, ktorý sa vydáva za predsedu vlády Podkarpatskej Rusi, prostredníctvom ruského spravodajského portálu LifeNews dal Kyjevu necelé dva týždne na splnenie svojich požiadaviek.

„Ak kyjevské úrady neodzbroja Pravý sektor a nedodržia časť ženevských dohôd, tak prejdeme k aktívnym činom,“ pohrozil samozvaný premiér. „Ultimátum vyprší 11.¤mája. Operácia oslobodenia Zakarpatska od pučistov potrvá maximálne dva dni. Na ich zvrhnutie v našom regióne máme všetky nevyhnutné prostriedky. Dokážeme obrániť Rusínov, Maďarov, Rumunov a ďalšie tunajšie národnosti,“ dodal.

Hecko o sebe tvrdí, že premiérom je už šiesty rok. Mandát vraj dostal od II.¤európskeho kongresu podkarpatských Rusínov. Do širšieho povedomia sa dostal až minulý mesiac, keď šéfovi Kremľa napísal otvorený list. V ňom Vladimira Putina žiada o „uskutočnenie mierotvornej operácie“. Misia ruských ozbrojených síl by podľa neho mohla byť iba „krátkodobá, do obnovy štatútu Republiky Podkarpatská Rus“. Prezidentovi Putinovi pritom pripomenul geostrategickú polohu neveľkého regiónu, ktorý susedí s Poľskom, so Slovenskom, s Maďarskom i Rumunskom. „Je to krajina, kde je skoncentrované ovládanie energetických uzlov Ruskej federácie a Ukrajiny,“ napísal Hecko.

Zakarpatská oblasť, kde žije jeden a štvrť milióna obyvateľov, sa po februárovom zvrhnutí režimu Viktora Janukovyča po istom váhaní prihlásila k novému ukrajinskému vedeniu. Časť politickej reprezentácie Rusínov však kyjevskú vládu tvrdo kritizuje a žiada rozsiahlu decentralizáciu, uznanie národných práv a autonómiu.

Hecko tvrdí, že v oblasti, ktorá za prvej republiky patrila k Československu, sú Rusíni v absolútnej väčšine. Podľa neho ich tam žije vyše osemstotisíc. Kyjev však Rusínov neuznáva za samostatný národ, ale len za etnickú skupinu v rámci ukrajinského národa. K ukrajinskej národnosti sa pri sčítaní prihlásilo až 80 percent obyvateľstva. Najpočetnejšou národnostnou menšinou sú Maďari tvoriaci vyše 12 percent populácie.

Vyslanie mierových síl, pod dohľadom ktorých by obyvatelia Zakarpatska rozhodli o sebaurčení, nedávno na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy navrhoval aj poslanec maďarskej extrémistickej strany Jobbik Tamás Gaudi-Nagy.

„Ukrajina je v skutočnosti umelý štátny útvar, pozostáva len z niekdajších území iných štátov,“ vyhlásil v Štrasburgu predstaviteľ strany, ktorá tento mesiac získala v parlamentných voľbách pätinu odovzdaných hlasov. Gaudi-Nagy tiež pripomenul „príkladné mierové spolunažívanie milióna Rusínov a 150-tisíc podkarpatských Maďarov v časoch, keď táto oblasť patrila Maďarsku“.

Jobbik už minulý mesiac zorganizoval v Budapešti demonštráciu za pripojenie Zakarpatska k Maďarsku. Jeho politici na mítingu kritizovali maďarské ministerstvo zahraničných vecí, že neodpovedalo na list podpredsedu dolnej komory ruského parlamentu Vladimira Žirinovského, v ktorom navrhol Maďarsku, Poľsku a Rumunsku, aby si s Ruskom rozdelili územie Ukrajiny.

Samozvanému premiérovi Zakarpatska, ktorý je podľa miestnej prokuratúry podozrivý z účasti na sprisahaní a z ohrozovania územnej celistvosti a nedotknuteľnosti Ukrajiny, hrozí až 12 rokov väzenia. Podľa vlastných slov si však z trestného stíhania, ktoré sa proti nemu začalo, nič nerobí a do 11. mája sa chystá vrátiť z Ruska na Ukrajinu. „Vyhlásili po mne pátranie v súvislosti so situáciou na juhovýchode Ukrajiny a s tými požiadavkami, ktoré Rusíni predložili predstaviteľom junty v Zakarpatsku,“ povedal pre LifeNews.

„My však máme väčšiu legitimitu a dôveru obyvateľstva ako pučisti s ich tajnou políciou. Sami môžeme vyhlásiť pátranie po šéfovi SBU a lídrovi Pravého sektora v Zakarpatsku,“ dodal sebavedome.

Hecko hrozí, že Rusíni sa v boji za svoju republiku chopia zbraní. „U nás je viac hlavní ako ľudí,“ povedal pre LifeNews. V rozhovore pre portál LivDA.ru poznamenal, že podmienky na povstanie sú v Zakarpatsku priaznivejšie ako v Doneckej či Luhanskej oblasti: „Máme vyše troch tisíc ľudí so zbraňami. Zablokujeme priesmyk a bude to ako na Kryme, dokonca ešte jednoduchšie, pretože na polostrove hrozil útok aj od mora.“

© Autorské práva vyhradené

267 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Zakarpatsko