Kyjevská vláda vraj využíva služby CIA a FBI

Ukrajinská vláda využíva v terajšej konfliktnej vnútropolitickej situácii služby agentov americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

04.05.2014 10:41
Ukrajina, protest Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (146)

S odvolaním sa na informácie z nemeckých bezpečnostných zložiek to v nedeľu napísal nemecký bulvárny denník Bild. V Kyjeve vraj s týmto cieľom pôsobia desiatky amerických špecialistov.

Ich úlohou je pomôcť vláde zvládnuť separatistické tendencie na východe krajiny a zabezpečiť fungovanie bezpečnostných štruktúr, uviedol nemecký denník. Aktivita poradcov CIA a FBI sa obmedzuje na Kyjev, v bojoch proti proruským radikálom na východe krajiny sa podľa nemeckého denníka neangažujú.

Pracovníci FBI podľa Bildu pôsobia aj ako poradcovia v boji s organizovaným zločinom. Špeciálna skupina sa venuje pátraniu po majetku zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý utiekol do Ruska. Nové ukrajinské vedenie tvrdí, že exprezident vyviezol z krajiny desiatky miliárd dolárov.

V polovici apríla navštívil Kyjev šéf CIA John Brennan, podľa Bildu na Ukrajinu pricestoval pod falošným menom. Keď informácie o jeho pôvodne utajovanej návšteve vyšli najavo, označila Moskva akcie kyjevskej vlády proti vzbúrencom na východe krajiny za operáciu riadenú z Washingtonu. Minister zahraničia Sergej Lavrov vtedy vyhlásil, že ťaženie Kyjeva proti separatistom je „americká show“.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney v reakcii na ruské obvinenia návštevu riaditeľa CIA potvrdil, poprel však, že by Brennan nabádal ukrajinské úrady na zásah proti proruským aktivistom.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #FBI #CIA #Ukrajina