Rusko vraj nepredĺži Američanom používanie ISS

Rusko nepredĺži využívanie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) po roku 2020, ako žiadali Spojené štáty.

13.05.2014 16:21
Cygnus, ISS, vesmír Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (55)

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie podpredsedu ruskej vlády Dmitrija Rogozina. Moskva podľa neho tiež zakázala Američanom používania ruské raketové motory pri vojenských štartoch, ako aj používanie amerického navigačného systému GPS v Rusku od 1. júna.

Ak sa Moskva nedohodne s Washingtonom na rozmiestnení pozemných staníc ruského navigačného systému Glonass, potom podľa Rogozina od 1. septembra bude „definitívne ukončená“ práca 11 amerických staníc systému GPS v Rusku.

Rusi požiadali americké úrady o súhlas s výstavbou niekoľkých meracích staníc systému Glonass už v máji 2012, ale obe strany sa podľa agentúry Interfax doteraz nedokázal dohovoriť. Rokovania vraj stroskotali hlavne kvôli obavám amerických tajných služieb z príliš presného navádzania ruských rakiet na prípadné ciele v USA.

Raketové motory chce Rusko dodávať Spojeným štátom len na civilné účely. „Bez záruky, že naše motory sa využívajú iba pre štarty nevojenských vesmírnych prístrojov, ich nebudeme do USA dodávať,“ povedal Rogozin.

Kvôli sankciám, clo vyberané Spojenými štátmi proti Rusku za anexiu Krymu, americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) na začiatku apríla pozastavil spoluprácu s Ruskom. Výnimkou však je prevádzkovanie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), kde sa kozmonauti z celého sveta môžu v súčasnosti dostať len ruskými raketami.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #ISS