Tehotnú kresťanku v Sudáne odsúdili na trest smrti pre vieru

Sudánsky súd vo štvrtok vyniesol trest smrti nad tehotnou ženou, ktorá vraj konvertovala na kresťanstvo. Podľa agentúry AFP však trest vykonajú až za dva roky, keď dvadsaťsedemročná Meriam Ishagová porodí. Žena akúkoľvek vinu odmieta.

15.05.2014 14:45
JUžný Sudán, Foto: ,
Južný Sudán
debata (2)

„Dali sme vám tri dni na rozmyslenie, ale vy trváte na tom, že sa k islamu nevrátite. Odsudzujem vás preto na trest smrti obesením,“ povedal sudca.

Ženu zároveň nariadil zbičovať sto ranami za údajné smilstvo. Manželstvo s kresťanom totiž súd neuznal za platné.

Ishagová vyhlásila, že ju jej matka vychovala ako ortodoxnú kresťanku, pretože jej moslimský otec s nimi údajne nežil. Zatknutá bola už v auguste 2013 za smilstvo, tento rok vo februári pripojil súd obvinenia z odpadlíctva od viery.

Rozsudok vyvolal vlnu kritiky zo strany veľvyslanectva západných krajín aj humanitárnych organizácií. „Amnesty International verí, že Meriam je väzňom svedomia, odsúdená len na základe svojho náboženského vyznania, a musí byť okamžite a bezpodmienečne prepustená,“ povedal zástupca organizácie pre Sudán Manar Idris.

Po odtrhnutí Južného Sudánu v roku 2011 vyznáva v krajine viac ako 95 percent obyvateľov islam. Sudán sa riadi tradičným islamským právom šaría .

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťanstvo #trest smrti #Južný Sudán