Ukrajinský miliardár sa v Mariupole dohodol so separatistami

Zástupcovia holdingu Metinvest ukrajinského miliardára Rinata Achmetova podpísali vo východoukrajinskom Mariupole memorandum o zabezpečení poriadku a bezpečnosti, na ktorom sa dohodli so zástupcami separatistov z vedenia "Doneckej ľudovej republiky".

16.05.2014 11:05
Mariupol, Ukrajina Foto:
Pracovníci Metinvestu ukrajinského miliardára Rinata Achmetova odstraňujú barikády pred radnicou v Mariupole.
debata (42)

Oznámila to v piatok ukrajinská televízia Espreso. Povstalci sa v dokumente zaviazali k odzbrojeniu „domobrany“ a sľúbili, že sa zdržia okupácie správnych budov.

Ukrajinskú armádu signatári memoranda vyzývajú k zrušeniu kontrolných postov na výpadovkách. Poriadok v meste má zabezpečovať výhradne polícia. Barikády budú odstránené a poškodené budovy opravené. Verejná doprava a komunálne služby sa vrátia k normálnemu fungovaniu.

Podľa generálneho riaditeľa hutníckeho závodu Azovstal Enver Ckitišviliho, ktorý dokument podpísal, vysielajú signatári ukrajinským občanom dvojaký signál. „Radikálom navrhujeme zložiť zbrane a odovzdať ich bezpečnostným zložkám. Armáde a štátnej moci navrhujeme zrušiť kontrolné posty na predmestí a odovzdať ochranu poriadku polícii,“ povedal Ckitišvili, ktorého podnik je jednou z hlavných súčastí holdingu Metinvest.

Podľa denníka Ukrajinská pravda ale nie je isté, či dohoda Achmetova s povstalcami zaistí regiónu pokoj. Denník zverejnil výzvu šéfa ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytra Tymčuka, ktorý žiada trestné stíhanie Achmetova pre „spoluprácu s teroristami“.

Faktické prímerie zrejme nerešpektujú ani povstalci, ktorí v ​​noci na piatok zaútočili na stanovište vojakov pri Mariupole. Pod paľbu sa údajne dostal aj štáb ukrajinskej televízie. Kyjevská vláda ani armádne velenie zatiaľ na aktivity Achmetova v Mariupole nereagovali.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #separatisti #Rinat Achmetov #Mariupol