Orbán na zauchá nezabúda

Európski socialisti by teoreticky mali mať radosť z maďarského premiéra, že podkopáva pozíciu kandidáta ľudovcov na šéfa Európskej komisie. Viacerých ich lídrov však pobúrilo, ako sa Viktor Orbán snaží hádzať polená pod nohy svojho ľudoveckého kolegu, luxemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera.

28.05.2014 08:58
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (11)

Šéf socialistickej frakcie Európskeho parlamentu Hannes Swoboda v utorok vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a ďalších konzervatívnych lídrov, aby sa otvorene pozhovárali s odporcami spoločnej Európy vo svojich radoch. „Tým, ktorí odmietajú Junckera, lebo je príliš európsky, musia vysvetliť, že ide o Európu,“ poznamenal rakúsky sociálny demokrat pre rádio Deutschlandfunk. „Treba voči nim predviesť jasnú protikoncepciu, a to sa vzťahuje aj na takých ľudí, ako sú Cameron či Orbán,“ dodal s poukázaním na formujúce sa spojenectvo britského a maďarského premiéra.

Orbán Junckera podrazil už v sobotu. V predvečer hlasovania, v ktorom jeho Fidesz v Maďarsku suverénne vyhral eurovoľby, premiér v rozhovore pre Hír TV pripomenul, že už v marci sa staval proti tomu, aby sa Luxemburčan stal topkandidátom ľudovcov. Ako volebného lídra ho síce potom z lojality rešpektoval, na miesto šéfa komisie ho však nepodporí. „O tom nemôže byť ani reč,“ zdôraznil.

Čo Orbánovi prekáža na Junckerovi? Podľa jeho vlastných slov to, že je Luxemburčan. „Luxemburčanmi delegovaná európska komisárka v uplynulom období Maďarsku iba škodila. Prečo by sme po tom všetkom mali podporovať európskeho komisára prichádzajúceho z Luxemburska?“ pripomenul maďarský premiér sériu svojich sporov s Viviane Redingovou, ktorá jeho vládu opakovane ostro kritizovala za obmedzovanie slobody médií i nezávislosti sudcov. Tvrdé zauchá Orbánov kabinet svojho času utŕžil aj od bývalého Junckerovho šéfa diplomacie Jeana Asselborna, ktorý po prijatí takzvaného náhubkového mediálneho zákona prirovnal maďarského premiéra k bieloruskému diktátorovi a navrhol, aby Budapešti za trest odňali predsedníctvo v EÚ.

Juncker Orbánovo zdôvodnenie odmietol. „Toto je problém medzi Fideszom a Európskou ľudovou stranou. Nemôžem prijať, že to, keď bývalý luxemburský minister sa nejakým spôsobom pustil do diskusie s maďarskou vládou, by mohlo byť argumentom na to, aby bol iný Luxemburčan diskvalifikovaný na post šéfa komisie,“ vyhlásil pre Euronews.

Od kancelárky Merkelovej, ktorá je rozhodujúcou postavou európskych ľudovcov, čaká rozhodný postoj voči Orbánovi nielen šéf frakcie socialistov v Európskom parlamente, ale aj jej vlastný vicekancelár. Predseda nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel svojej koaličnej partnerke odkázal, že rovnako ako v Berlíne aj v Bruseli napokon zrejme vznikne veľká koalícia dvoch najsilnejších strán. Podmienkou jej zrodu pritom môže byť, že rodina európskych ľudovcov očistí svoje rady od protieurópskych populistických strán. „Nemožno dovoliť, aby o budúcnosti Európy napokon rozhodovali také strany ako Berlusconiho Forza Italia či Orbánov Fidesz,“ citovala Gabriela agentúra DPA.

Generálny tajomník Merkelovej kresťanských demokratov Peter Tauber však naznačil, že európski ľudovci sa zatiaľ nechystajú oslabiť svoju frakciu o maďarských a talianskych zástupcov. „Ako pre každú rodinu, tak aj pre rodinu strán platí, že človek si nevyberá svojich príbuzných,“ odkázal.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Viktor Orbán #Jean-Claude Juncker