Egyptské prezidentské voľby má zachrániť volebný deň navyše

V Egypte sa v stredu začal pôvodne nepredpokladaný tretí deň prezidentských volieb. Úrady hlasovanie predĺžili kvôli nízkej účasti počas minulých dvoch dní. Podľa agentúry Reuters boli niektoré hlasovacie miestnosti pri stredajšom rannom otvorení prázdne a vidieť v nich bolo len vojakov a členov volebných komisií.

28.05.2014 11:20
Egypt, voľby, Foto: ,
Podporovatelia egyptského prezidentského kandidáta Abdala Fattáha Sísího
debata (1)

Ľudia vyberajú z dvoch kandidátov – bývalého veliteľa armády Abdala Fattáha Sísího a ľavicového politika Hamdína Sabbáhího, ktorý kandidoval už v prezidentských voľbách v roku 2012, kedy skončil tretí. Niekoľko týždňov sa hovorí o tom, že vlastne o voľbu nejde, pretože Sísí má víťazstvo isté. Vysoká volebná účasť má legitimizovať jeho predchádzajúce kroky v čele armády, ktorá vlani zvrhla prezidenta Muhammada Mursího, zvoleného v roku 2012 ako kandidáta Moslimského bratstva.

Mursího vtedy volilo asi 13 miliónov z viac ako 50 miliónov oprávnených voličov a Sísí chce získať minimálne toľko hlasov. Denník Masrí al-Jaum situáciu popísal v článku s titulkom Štát hľadá hlas. Reuters napísal, že Sísí s predĺžením hlasovania o ďalší deň nesúhlasil.

Ministerstvo spravodlivosti pohrozilo pokutou do výšky 500 egyptských libier (asi 50 eur) ľuďom, ktorí neprídu k volebným urnám. Na povzbudenie účasti má slúžiť odpustenie cestovného vo vlakoch.

Úrady sa snažia vysvetliť nezáujem okrem iného mimoriadnym teplom, ktoré v týchto dňoch v Egypte panuje. Pozorovatelia zo Sabbáhího tábora odhadujú, že v pondelok volilo desať až pätnásť percent voličov, v utorok ešte menej. Sabbáhího ľudia predĺženie volieb považujú za krok, ktorý má umožniť manipuláciu s údajmi o účasti a percentami odovzdaných hlasov.

„Ľudia si hovoria, akú cenu má hlasovať. Viem, že môj hlas aj tak nič nezmení, takže nevolíme,“ povedal občan Káhiry, ktorý pracuje ako vodič pre zámožnú rodinu. „Prišiel som sa pozrieť na tie milióny, o ktorých hovorili, že prídu voliť. A nevidím nikoho, okrem dvoch ľudí z volebnej komisie. Ja voliť nebudem. Je to podvod. Vieme, že vyhrá Sísí, koho by som asi tak mal voliť?“ pýtal sa študent práv Husajn Hasanajn. Sísí pozýval ľudí k hojnej účasti a hovoril o 40 miliónoch, čo by znamenalo 80-percentnú účasť.

Štátne médiá označujú tých, ktorí nejdú voliť, za zradcov, rešpektovaná univerzita Al-Azhar považuje neúčasť za neuposlúchnutie národa, v televízii sa objavil aj vodca egyptských koptov Tavadros a vyzval ľudí, aby išli k urnám.

Mursí sľubuje obnovu stability po chaotických rokoch vlády Moslimského bratstva. To je teraz zardené medzi teroristické organizácie a svojich stúpencov vyzvalo na bojkot volieb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Egypt #Muhammad Mursí #Abd al-Fattáh as-Sísí #Hamdín Sabbáhí