Rusko varuje pred útokmi na povstalcov, Porošenko žiada USA o pomoc

Rusko v stredu pokračovalo v tlaku na ukrajinské vedenie v snahe zastaviť útoky proti proruským radikálom na východe krajiny. Žiadosť o zastavenie "operácie" adresovali do Kyjeva minister zahraničia Sergej Lavrov a kremeľský poradca Jurij Ušakov.

28.05.2014 18:27
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko
debata (341)

Podľa vedenia ruského Gazpromu navyše čoskoro vyprší termín pre úhradu časti ukrajinského dlhu za odobratý ruský plyn. Ak Kyjev nezaplatí, Moskva chce budúci týždeň dodávky plynu Ukrajine prerušiť.

Šéf ruskej diplomacie obvinil západných politikov, že doviedli Ukrajinu na pokraj bratovražednej vojny. Západ podľa Lavrova nechce využiť Ukrajinu ako spojovací článok v euroatlantickom priestore, ale ako politické „rozvodie“. Nikto z tých, ktorí túto politiku presadzoval, sa vraj osudom Ukrajiny neznepokojoval.

Po prezidentských voľbách na Ukrajine musí podľa ruského ministra na východe Ukrajiny skončiť operácia ukrajinských vládnych jednotiek namierená proti miestnym separatistom. „Voľby musia prispieť k tomu, že nakoniec ustanú trestné operácie a všetko ďalšie násilie, že sa rozšíria možnosti pre dialóg a pre vyriešenie problémov výhradne pokojnou cestou na základe práv a záujmov ukrajinských regiónov,“ podotkol Lavrov.

Pred rozširovaním vojenskej operácie na východe Ukrajiny v stredu Kyjev varoval aj kremeľský poradca Ušakov. „Provokačné násilné akcie na východe Ukrajiny nikam nevedú,“ povedal novinárom. „Krízu iba zavádzajú do slepej uličky, čo sťaží prípadný dialóg s predstaviteľmi Doneckej a Luhanskej oblasti,“ konštatoval Putinov poradca.

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko ale očividne povstalcom ustúpiť nemieni. Zlomiť ich odpor chce s pomocou Spojených štátov, s ktorými by rád podpísal bezpečnostnú zmluvu. V rozhovore pre denník The Washington Post Porošenko vyhlásil, že Washington by mal oživiť zákon o pôžičke a prenájme z druhej svetovej vojny, s ktorého pomocou USA dodávali vojnový materiál európskym spojencom. Pentagon by podľa Porošenka mal Ukrajine poskytnúť vojenskú technickú pomoc a poradenstvo.

Ukrajinská armáda v stredu pokračovala v operácii proti povstalcom v Donecku. Po utorkovom útoku na miestne letisko sa bojové jednotky vrátane letectva zamerali na doneckú centrálu tajnej služby SBU, ktorú už niekoľko týždňov okupujú separatisti. O výsledku operácie zatiaľ nie sú žiadne informácie. Velenie ukrajinských pohraničníkov oznámilo, že správy o sťahovaní ruských vojsk od spoločných hraníc sa potvrdzujú. Početný stav ruských jednotiek sa v posledných dňoch znížil zhruba na polovicu, oznámil veliteľ ukrajinských pohraničníkov Mykola Lytvyn. Podľa jeho informácií je teraz pri hraniciach rozmiestnených 18 až 22-tisíc ruských vojakov.

Do popredia sa medzitým dostáva plynový spor, ktorý už prinajmenšom päť rokov komplikuje vzťahy Moskvy a Kyjeva. Šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller oznámil, že budúci týždeň sa doterajší ukrajinský dlh vo výške 3,5 miliardy dolárov zvýši o 1,7 miliardy. V dôsledku nesplatenia májových dodávok tak celková dlžná suma dosiahne vyššie 5,2 miliardy. Ak aspoň časť Kyjev neuhradí, chce Gazprom dodávky na Ukrajinu obmedziť od 3. júna.

341 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #Sergej Lavrov #Petro Porošenko