Eurokomisár Füle je za prijatie Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska

Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko by sa mali stať plnoprávnymi členmi Európskej únie. V rozhovore pre piatkové vydanie denníka Welt to vyhlásil eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle.

30.05.2014 07:48
Štefan Füle Foto:
Eurokomisár Štefan Füle.
debata (53)

Füle sa zároveň vyslovil za politické a inštitucionálne zmeny európskeho bloku, ktorý umožní rozširovanie únie a hlbšiu integráciu. „Ak naozaj chceme krajiny východnej Európy premeniť, tak musíme použiť aj ten najmocnejší nástroj, ktorý na prestavbu máme k dispozícii – rozšírenie,“ povedal Füle. Dodal, že európska perspektíva je vo východoeurópskych krajinách cez všetky podmienky, ktoré sú s ňou spojené, tým najlepším podnetom pre potrebné reformy.

„Pred niekoľkými mesiacmi krajiny únie vyhlásili, že asociačná dohoda s Ukrajinou nie je konečným cieľom našej vzájomnej spolupráce. Myslím, že tento postoj by mal platiť aj pre tie východné susedské krajiny, ktoré tiež ako Gruzínsko a Moldavsko asociačnú dohodu s EÚ podpíšu,“ povedal český eurokomisár. Ten zároveň vyzval na reformy vo vnútri únie, aby európsky blok mohol prijímať nových členov.

Füle požaduje nové politické a inštitucionálne rámce, ktoré umožnia pokračovať v politike rozširovania, spoločne s hlbšou integráciou. Komisár chce, aby sa EÚ zmenila vo „viacvrstvové“ zoskupenie.

Asociačnú dohodu a súvisiacu obchodnú dohodu s Európskou úniou podpíšu Gruzínsko a Moldavsko 27. júna. V rovnaký deň chcela podpísať dokument aj Ukrajina, teraz sa Kyjev usiluje o to, aby ekonomickú časť zmluvy o pridružení podpísala ešte pred týmto dátumom.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Gruzínsko #Moldavsko #Ukrajina #Štefan Füle