Rusi chcú stíhať ukrajinských vojakov za smrť civilistov

Vyšetrovací výbor, ruská obdoba americkej FBI, obvinil ukrajinské ozbrojené sily z porušovania ženevskej konvencie a začal trestné stíhanie zatiaľ neznámych vinníkov smrti civilistov v bojoch na východe Ukrajiny.

30.05.2014 11:40 , aktualizované: 21:02
Donec, Ukrajina Foto: ,
Muž sedí pred tridsiatimi rakvami proruských rebelov, ktorých zabili počas bojov na doneckom letisku.
debata (89)

„Vyšetrovanie zistilo, že vojaci ukrajinských ozbrojených síl, členovia národnej gardy a formácie Pravý sektor úmyselne používali zbrane, delostrelectvo, letectvo, obrnencov s cieľom zabíjať civilistov, čo je porušením Ženevskej konvencie z 12. augusta 1949 o ochrane obetí vojny,“ uviedol výbor podľa agentúry AFP.

„Vinníci smrti civilistov a detí musia podľa všetkých pravidiel medzinárodného práva niesť zodpovednosť. Ak teraz nie je vo svete, ani jediný štát, ktorý by bol schopný pripustiť očividné, teda že počínanie ukrajinského režime je zločinné, potom Vyšetrovací výbor Ruska otvorením prípadu berie na seba takú zodpovednosť,“ povedal agentúre ITAR-TASS hovorca výboru Vladimir Markin. Nejde podľa neho len o konštatovanie faktov, ale aj na zhromažďovanie dôkazov proti konkrétnym vinníkom.

„Ak politici v Kyjeve či na Západe dávajú prednosť životu vo virtuálnej realite propagandy, v rozprávke o kráľových nových šatách, je to ich problém. Ale my v Rusku sa nechystáme zrieknuť triezveho pohľadu na fakty, vrátane objektívnej reality rozpadu a neschopnosti ukrajinského štátu chrániť občianska práva a slobody,“ vyhlásil hovorca.

Ruskí vyšetrovatelia chcú konkrétne vyšetrovať ostreľovanie východoukrajinských miest ovládaných proruskými rebelmi, ako je Slaviansk, Kramatorsk, Doneck, Mariupol, ako aj ďalších obcí. Podľa Markina sa vyšetrovanie vedie podľa paragrafu o uplatňovaní zakázaných prostriedkov a metód vedenia vojny.

Separatisti na Ukrajine zadržali ďalších pozorovateľov OBSE

Na východnej Ukrajine zadržali ďalší tím pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Jej predstavitelia o tom informovali v piatok.

Podľa ich údajov štyroch medzinárodných pozorovateľov a ich ukrajinského tlmočníka zastavili v meste Severodonetsk, 100 kilometrov severne od Luhanska, ozbrojení muži. OBSE s tímom stratila kontakt vo štvrtok. Momentálne sa na Ukrajine nachádza 248 členov špeciálnej monitorovacej misie OBSE na Ukrajine, pričom 23 ďalších má pricestovať v piatok. Do konca júna by ich malo byť podľa hovorcu organizácie v krajine 300.

Ďalší štyria pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých tento týždeň na východe Ukrajiny zadržali proruskí separatisti, sú už na slobode. V piatok o tom s odvolaním sa na separatistického lídra Alexeja Čimilenka informuje ruská tlačová agentúra Interfax.

OBSE však správy zatiaľ oficiálne nepotvrdila. Čimilenko je líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, ktorá vyhlásila samostatnosť od zvyšku Ukrajiny. Zatknutie členov medzinárodnej organizácie je podľa neho varovaním pre ostatných, aby „nevstupovali do oblasti bez predošlého povolenia,“ cituje ho Interfax.

Úlohou pozorovateľskej misie na Ukrajine je sledovať bezpečnostnú situáciu po marcovom pričlenení Krymu k Rusku a vypuknutí separatistickej vzbury v ďalších oblastiach s vysokým podielom rusky hovoriacich obyvateľov. Pozorovatelia OBSE dozerali aj nedeľňajšie prezidentské voľby, v ktorých zvíťazil magnát Petro Porošenko. Ten sľubuje vyriešenie krízy prostredníctvom rokovaní, na druhej strane však podporuje pokračovanie vojenskej operácie proti ozbrojeným separatistom.

Ukrajinská armáda bude pokračovať v operácii do nastolenia poriadku

Ukrajinské ozbrojené sily už oslobodili časť oblastí kontrolovaných povstalcami na východe krajiny a budú pokračovať v ofenzíve, kým nebude znovu nastolený pokoj a poriadok.

Podľa ukrajinských médií to v piatok vyhlásil úradujúci minister obrany Mychajlo Koval s tým, že armáda doteraz prišla o viac ako dvadsať mužov.

Tlačová agentúry ráno informovali, že v Severodonecku v Luhanskej oblasti proruskí separatisti zadržali ďalších štyroch cudzincov, zrejme pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Neskôr to ale hovorca povstaleckej Luhanskej ľudovej republiky podľa agentúry RIA Novosti poprel. Do mesta skutočne prišli štyria pozorovatelia – jeden Rus a traja Západoeurópania, ale sami sa vraj rozhodli prenocovať na mieste kvôli zákazu nočného vychádzania.

Minister obrany Koval uviedol, že ukrajinské jednotky už „úplne vyčistili“ od proruských vzbúrencov juh a časť východu Doneckej oblasti a takisto časť Luhanskej oblasti. Znovu tiež obvinil Rusko z vykonávania „špeciálnych operácií“ na východe. V tejto súvislosti poznamenal, že ukrajinská armáda bude pokračovať v bojových akciách v pohraničných zónach," kým tieto oblasti nezačnú žiť normálne a nebude v nich pokoj".

Moskva žiada zastaviť akcie proti povstalcom

Ruskí vedúci činitelia, vrátane prezidenta Vladimira Putina, opakovane vyzývajú Kyjev, aby zastavil operácie svojich ozbrojených síl proti povstalcom. Kremeľ toto ťaženie označuje za „trestnú operáciu“, zatiaľ čo ukrajinská vláda hovorí o operácii „protiteroris­tickej“.

Ukrajinské médiá každý deň prinášajú informácie o útokoch proruských separatistov na pohraničných stanovištiach a o ich úsilí prepašovať z Ruska zbrane. Denník Ukrajinská pravda tvrdí, že podobný incident sa odohral aj v noci na piatok na hraniciach v Luhanskej oblasti. Pohraničníci tam vraj odrazili opakované útoky a zaistili niekoľko vozidiel, v ktorých boli zbrane aj munícia.

Koval podľa agentúry Interfax – Ukrajina takisto oznámil, že ukrajinské sily prišli pri bojoch o posádky vrtuľníkov a výsadkárov. Presné číslo neoznámil, ale na priamu otázku, či obete idú do desiatok alebo do stoviek, uviedol, že ich bude niečo málo cez dvadsať.

Podľa správ médií však mŕtvych na strane vládnych síl bude pravdepodobne viac. Napríklad len vo štvrtok zahynulo 14 vojakov, vrátane generála, vo vrtuľníku, ktorý zostrelili povstalci pri Slaviansku. Pred viac ako dvoma týždňami, 13. mája, zomrelo šesť príslušníkov jednotky. Tí padli do pasce nastraženej separatistami pri Kramatorsku v Doneckej oblasti. Minulý týždeň pri meste Volnovacha taktiež v Doneckej oblasti zahynulo podľa ukrajinských médií až 16 vojakov.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina