Pri bojoch o ukrajinskú Semenivku vraj padlo 500 povstalcov

Ukrajinská armáda "úplne vyčistila" od vzbúrencov sever Doneckej oblasti. Oznámila to tlačová služba úradujúceho ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova. Podľa správ ukrajinských médií armáda zlikvidovala základňu radikálov v Semenivke pri Slaviansku a ovládla aj obec Krasnyj Lyman severne od mesta.

03.06.2014 11:21 , aktualizované: 22:30
Ukrajina, vojak Foto: ,
Ukrajinský vojak na hliadke v blízkosti Slavianska.
debata (620)

Podľa nepotvrdených správ pri bojoch o Semenivku padlo až 500 povstalcov a ďalších 1500 bolo zranených. Armáda má vraj troch mŕtvych a 50 zranených.

Informácia prezidentskej kancelárie sa odvoláva na hlásenie veliteľov „protiteroristickej operácie“, ktorú v apríli ukrajinské jednotky a oddiely polovojenskej Národnej gardy začali s cieľom potlačiť vzburu proruských radikálov. Sever Doneckej oblasti a juh susednej Luhanskej oblasti sa v posledných týždňoch stali hlavným centrom vzbúrencov, ktorí v ​​oboch oblastiach vyhlásili nezávislé „ľudové republiky“.

Správy o počte padlých a zranených nemožno nezávisle overiť. Podľa denníka Ukrajinská pravda sa do bojov zapojili početnej útvary ukrajinskej armády, letectvo a ťažké delostrelectvo. „Dnes bol v priebehu protiteroristickej operácie sever Doneckej oblasti úplne očistený od teroristov,“ hovorí sa vo vyhlásení. „Boli zničené oporné body a vojenské základne povstalcov v tejto oblasti a obsadená hlavná bašta v obci Semenivka. Kontrola bola obnovená nad mestom Krasnyj Lyman,“ uvádza prezidentská kancelária. O situácii v Slaviansku a Kramatorsku, kde boli doteraz sústredené hlavné povstalecké sily, sa správa nezmieňuje.

Vo vyhlásení kancelárie prezidenta Turčynov sa uvádza, že v utorok boli zlikvidované „najpočetnejšie jednotky povstalcov,“ čo údajne v najbližšej dobe umožní oslobodiť celý centrálny Donbas. Tento región tvorí práve sever a stred Doneckej a juh Luhanskej oblasti so správnym strediskami Doneck a Luhansk.

Vojenské jednotky zároveň podľa vyhlásenia začali operáciu, ktorá má uzavrieť hranice na severe a východe Luhanskej oblasti, teda v miestach, kadiaľ podľa tvrdenia armády na ukrajinské územie prenikajú posily povstalcov z Ruska.

Ukrajinské velenie počas dňa informovalo o intenzívnych bojoch na predmestí Slavianska. Do boja sa zapojili ukrajinské bojové lietadlá a vrtuľníky. Selezňov poprel informáciu povstalcov, že počas bojov bol zostrelený jeden armádny vrtuľník a bojové lietadlo Su-2. Paľbou boli podľa Selezňova poškodené dve helikoptéry, ich posádky ale vyviazli bez zranenia.

Tvrdé boje zviedli armádne jednotky aj o obec Krasnyj Lyman ktorá leží asi 25 kilometrov severne od Slavianska . Agentúra Unian napísala, že po celodennom boji bola obec úplne obkľúčená a povstalci dostali ultimátum. Časť z nich zložila zbrane, iní vraj z miesta bojov utiekli.

Server Novosti Donbassa večer oznámil, že do obce Krasnyj Lyman vstúpili vojaci, v uliciach sa pohybujú armádne obrnené transportéry. Boje si vyžiadali mŕtvych, ich počet ale nie je k dispozícii.

Turčynov zvažuje možnosť vyhlásenia výnimočného stavu

Turčynov poveril Radu národnej bezpečnosti a obrany, aby preskúmala možnosť vyhlásenia výnimočného stavu v oblastiach bojov s proruskými vzbúrencami. Dekrét hlavy štátu bol zverejnený na webových stránkach prezidentskej kancelárie.

Šéf Rady Andrij Parubij dostal za úlohu spolu s ministerstvami obrany a vnútra, tajnou službou SBU a velením pohraničnej stráže „bezodkladne posúdiť možnosť vyhlásenia výnimočného stavu v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde prebieha protiteroristická operácia“. Cieľom je podľa prezidentského dekrétu zabrániť masovým stratám medzi civilným obyvateľstvom, zabezpečiť stabilitu na východe krajiny a obnoviť normálne fungovanie štátnej správy.

Ak podľa prezidenta analýza bezpečnostných zložiek ukáže, že vyhlásenie výnimočného stavu je účelné, očakáva Turčynov návrhy, ako a kde výnimočný stav vyhlásiť.

Výzvy k vyhláseniu výnimočného stavu v Doneckej a Luhanskej oblasti ukrajinské vedenie doteraz odmietalo s tým, že situácia taký radikálny krok nevyžaduje. Ukrajinské médiá špekulujú, že s týmto mimoriadnym opatrením chce Kyjev vyčkať až po inaugurácii novozvoleného prezidenta Petra Porošenko. Tá je naplánovaná na sobotu.

620 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Slaviansk