Orbánova vláda má kabinet v kabinete

"Zmeny si ani nevšimnete," povedal Viktor Orbán po aprílovom volebnom triumfe Fideszu o budúcej maďarskej vláde. Tá v piatok zložila prísahu a od predchodkyne sa skutočne odlišuje len nepatrne.

08.06.2014 21:00
Maďarsko, vláda Foto: ,
Maďarský prezident János Áder(v strede) s členmi novej vlády.
debata

Z desiatich ministrov si siedmi udržali kreslá. Výrazne sa však posilnilo postavenie šéfa predsedníctva vlády Jánosa Lázára (39). Tento kontroverzný politik, považovaný pre svoju absolútnu lojalitu k Orbánovi za jeho predĺženú ruku, nielenže povýšil zo štátneho tajomníka na ministra, ale úrad, ktorý vedie, získal takú obrovskú moc, že maďarské médiá ho označujú za „kabinet v kabinete“. Bude riadiť verejnú správu, zodpovedať za plnenie vládneho programu, dohliadať na využívanie eurofondov, rozvoj vidieka a zostanú mu bezprostredne podriadené tajné služby.

Takéto výrazné posilnenie úradu predsedníctva vlády podľa pozorovateľov naznačuje, že Orbán sa vážne zaoberá myšlienkou zmeniť súčasný parlamentný systém na prezidentský. Hlavou štátu by sa mohol stať už o tri roky, keď súčasnému prezidentovi vyprší mandát, napísal denník Népszabadság, podľa ktorého si premiér Orbán v Lázárovi vychováva nástupcu.

Lázár, ktorého v poslednom období stíha jeden škandál za druhým, by sa už na jeseň mohol stať oficiálnym Orbánovým zástupcom, predpovedá denník Népszava. Post vicepremiéra by mal prevziať po Tiborovi Navracsicsovi. Tento doterajší minister spravodlivosti, ktorý včera dočasne prevzal vedenie rezortu diplomacie po veteránovi Jánosovi Martonyim, má totiž namierené do Bruselu. Keď sa stane členom novej Európskej komisie, kreslo ministra zahraničných vecí by malo pripadnúť štátnemu tajomníkovi Péterovi Szijjártóovi a post vicepremiéra Lázárovi.

Proti Lázárovi sa v uplynulých dňoch v Budapešti konalo niekoľko demonštrácií. Práve jeho opozícia považuje za pôvodcu najnovších útokov na nezávislosť médií. Jeho zákulisná dohoda s telekomunikačnou firmou prevádzkujúcou populárne internetové noviny Origo údajne viedla k odvolaniu ich šéfredaktora. Mala to byť pomsta za to, že Origo nedávno odhalilo horibilné sumy, ktoré si chcel Lázár vyúčtovať za zahraničné služobné cesty. Šéf predsedníctva vlády horlivo presadzuje aj drastické zdanenie príjmov médií z reklamy. Do protestu proti tomuto „likvidačnému“ návrhu sa včera a predvčerom zapojilo vyše sto televíznych a rozhlasových staníc, tlačených i internetových periodík vrátane titulov, ktoré majú povesť hlásnych trúb Fideszu. To, že sa vláda chystá prijať opatrenia, ktoré citeľne postihnú aj jej blízke médiá, podľa pozorovateľov naznačuje, že Orbán sa rozhodol vydobyť si väčší odstup od svojho hospodárskeho pozadia.

V tomto zápase podľa politológa Tamása Borosa premiér zveril úlohu „zlého policajta“ Lázárovi. Orbán ho včera po vymenovaní povzbudil slovami: „Mládež, do boja!“ Konflikty a škandály, ktorým jeho vyvolenec čelí, pritom označil za dôkaz, že dobre vykonáva svoju prácu. „Olovo a železo, ktoré doňho pália, by (útočníci) dopriali predsedovi vlády,“ citoval Orbána portál HVG.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán