Visegrádska štvorka je teraz trochu nejednotná

"Visegrádska štvorka by si mala želať Nemecko, ktoré bude podporovať východné partnerstvo. Mali by sme si priať Nemecko, ktoré bude dobre vnímať problémy so zabezpečením tokov energií z východu,“ hovorí o vzťahoch Bratislavy, Budapešti, Prahy a Varšavy s Berlínom Vít Dostál, riaditeľ Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky. Rozhovor s ním vznikol na podujatí Centra pre stredoeurópsku politiku.

12.06.2014 07:38
V4, Fico, Sobotka, Tusk, Orbán Foto: ,
Premiéri krajín visegrádskej štvorky počas májového stretnutia v Bratislave na konferencii Globsec. Zľava doprava Donald Tusk (Poľsko), Viktor Orbán (Maďarsko), Robert Fico (Slovensko), Bohuslav Sobotka (Česko).
debata (16)

Čo očakáva Nemecko od krajín visegrádskej štvorky?
Visegrádska štvorka je teraz trocha, takpovediac, rozhodená. Súvisí to s dianím na Ukrajine, ale aj s debatou o predsedovi Európskej komisie, kde sa Maďarsko stavia do inej pozície ako zvyšok V4 (maďarský premiér Viktor Orbán odmieta na post šéfa EK predstaviteľa ľudovcov Jeana-Clauda Junckera – pozn. red.). Práve pri záležitostiach, ktoré sa týkajú inštitúcií, by sa dalo predpokladať, že istá jednota by bola v záujme visegrádskej štvorky. V4 nebola pripravená na to, čo sa deje. Nemám preto ani od stretnutia visegrádskej štvorky s Nemeckom na budúci týždeň v Budapešti nejaké veľké očakávania. Je však pravda, že hoci niektorí členovia majú opatrnejší postoj k dianiu na Ukrajine a v Rusku, v rámci spoločných stanovísk visegrádskej štvorky sú otvorenejší tvrdšiemu prístupu.

Nie je to však niečo, čo Nemecku môže vyhovovať? Mám na mysli opatrnejšie postoje k Rusku z krajín ako Slovensko, Maďarsko, ale aj Česko. Ani Berlín nemá jednoznačnú pozíciu.
Možno je to pre Nemecko výhodné. Nepreceňoval by som však pozíciu troch spomenutých krajín v rámci V4. Pre Nemecko je určite dôležité sledovať pozíciu Poľska. Berlín Varšavu akceptuje ako dôležitého hráča. Ukázalo sa to aj pri stretnutí takzvaného Kaliningradského trojuholníka, čiže Nemecka, Poľska a Ruska. Varšavu teda akceptuje aj Moskva.

Bude Nemecko ešte prehlbovať vzťahy s Poľskom?
Otázkou je, kam by ešte mohli ísť ďalej. Už sa tam hovorilo aj o tom, že strategický a bezpečnostný dialóg mnohé otázky vyriešil a teraz je potrebné pozrieť sa na regionálne záležitosti. Uvidíme však, ako dopadnú za približne rok a pol voľby v Poľsku. Vzťahy medzi kancelárkou Angelou Merkelovou a premiérom Donaldom Tuskom fungujú na osobnej úrovni veľmi dobre.

Výhra teraz opozičnej strany Právo a spravodlivosť by všetko zmenila?
Prestala by v týchto vzťahoch fungovať istá srdečnosť. Poľská diplomacia systematicky pracovala na momentoch, ako keď Merkelová pri výročí pádu Berlínskeho múru povedala, že obrodný proces v strednej Európe sa začal v Poľsku. Ak by strana Právo a spravodlivosť znovu viedla protiruskú a protinemeckú kampaň, v tom momente by sa znížila ochota Berlína pokračovať v partnerstve.

Ako sa najmä k politickej spolupráci s Nemeckom stavajú ďalšie štáty V4?
Z toho zase vyplýva otázka, kam sa dá politická spolupráca prehlbovať vzhľadom na niektoré štrukturálne rozdiely, ako je členstvo v eurozóne.

Týka sa to Slovenska.
Áno. Je to rozdiel, ktorý to komplikuje.

Aké Nemecko by si mala priať visegrádska štvorka?
Pri všetkých rozdieloch, ktoré som spomenul, napríklad v súvislosti s Ukrajinou, mali by sme si želať Nemecko, ktoré bude podporovať východné partnerstvo. Berlín by do toho mal investovať politickú energiu i peniaze. Mali by sme si priať Nemecko, ktoré bude dobre vnímať problémy so zabezpečením tokov energií z východu. A tiež Berlín, ktorý si bude ctiť komunitnú metódu (spolupráca EÚ inštitúcií na rozhodovaní – pozn. red.) Nemecko totiž celkom rýchlo počas problémov v eurozóne pochopilo, aké pohodlné je krízové riadenie, keď ho robia členské štáty. V tom je Berlín silný. Niečo iné však už je budovanie európskych politík. Bude zaujímavé sledovať, ako bude vyzerať Európska komisia. Ak je pravda, že nemecká kancelárka Merkelová už podrazila Junckera, Berlín by mal mať ďalší plán.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Vít Dostál