USA podľa Obamu nevyšlú vojakov do Iraku

Spojené štáty podľa Baracka Obamu nevyšlú svojich vojakov do Iraku v reakcii na postup radikálov zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorí v posledných dňoch dobyli značnú časť krajiny.

13.06.2014 07:39 , aktualizované: 19:13
debata (78)

Americký prezident v mimoriadnom vyhlásení zdôraznil, že hľadá iné možnosti pomôcť, ale že pre riešenie konfliktu je kľúčová jednota irackých predstaviteľov.

„Spojené štáty sa nezapoja do žiadnej vojenskej akcie, pokiaľ nebude existovať jasný plán irackých predstaviteľov,“ vyhlásil Obama. Zdôraznil, že Amerika sa už nenechá vtiahnuť do vojny bez jasných záväzkov regionálnych predstaviteľov.

„Nemôžeme vašu prácu urobiť za vás,“ povedal na adresu irackej armády, ktorá postup rebelov nie je schopná zastaviť. Spojené štáty sú však podľa Obamu pripravené pomôcť, akákoľvek americká akcia vraj ale musí byť presná a cielená. Prezident upozornil, že rozhodovanie v spolupráci s Iračanmi potrvá niekoľko dní, preto nie je možné očakávať zásadné rozhodnutia v nadchádzajúcich hodinách.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Iracká katastrofa.

Predstavitelia Obamovej administratívy už skôr uviedli, že prezident zvažuje okrem iného nálety bezpilotných, ale aj pilotovaných strojov. Ďalšia možnosť americkej pomoci by spočívala vo výzvednej a sledovacej činnosti, výcviku vojakov či v poskytnutí dodatočných finančných injekcií na nákup vojenskej techniky.

„Je to dlhodobý a regionálny problém,“ povedal Obama o najnovšom vývoji v Iraku. Dodal ale, že ISIL predstavuje hrozbu nielen pre Blízky východ, ale aj pre bezpečnosť USA. Obama zdôraznil, že za bezpečnosť Iraku zodpovedajú tamojší predstavitelia. Americkí vojaci sa z krajiny po viac ako osemročnom vojnovom ťažení stiahli v roku 2011.

ISIL pozastavila boje v Sýrii, preváža ukoristené zbrane z Iraku

ISIL zrejme pozastavila svoju bojovú činnosť v Sýrii. Oznámil to Rami Abdar Rahmán zo sýrskej exilovej opozície. Sýrska vetva ISIL podľa neho zrejme dohodla prímerie so skupinami, proti ktorým doteraz bojovala.

Islamisti držia v Sýrii hlavne pohraničnú provinciu Dajr az-Zaur a niekoľko miest severozápadne od nej. Bojujú síce proti režimu v Damasku, ale aj s rivalmi z ostatných radikálnych skupín. Cieľom ISIL je zriadiť na severe Sýrie a Iraku islamský kalifát.

„ISIL nebojuje už približne štyri dni. Nevieme presne prečo, je hlásených len niekoľko stretov severne od Halabu,“ povedal agentúre Reuters Rahmán. Podľa neho sa členovia sýrskej vetvy ISIL teraz venujú prevozu zbraní ukoristených irackou odnožou pri postupe Irakom. ISIL ich vraj preváža do Sýrie.

„Naši ľudia videli zbrane na cestách v Sýrii,“ povedal Rahmán. Na internete sa objavujú fotografie s americkou bojovou technikou prevážanou do Sýrie. Odborníci sa domnievajú, že ISIL ľahké zbrane, muníciu a automobily prevezie do púštnych oblastí na východe Sýrie, odkiaľ bude pripravovať ďalšie útoky.

ISIL postupuje od utorka z irackého Mosulu na juh k Bagdadu, teraz je už v provincii Diyala ktorá s oblasťou metropoly susedí. Jej rýchly postup vyvolal znepokojenie, vojenskú pomoc irackej vláde ponúkol Irán, uvažuje o nej aj Washington.

Američania z Iraku začali postupne lietadlami evakuovať svojich občanov prítomných na základni severne od Bagdadu. Ide najmä o osoby, ktoré pomáhali s výcvikom miestnych bezpečnostných zložiek. Nemci zase vyzvali svojich obyvateľov, aby kvôli nebezpečnej situácii opustili niektoré provincie a tiež irackú metropolu. Ankara medzitým stále rokuje o prepustení svojich občanov, ktorých radikáli zadržiavajú ako rukojemníkov.

Americké firmy začínajú evakuovať svojich zamestnancov z Iraku

Americké spoločnosti z bezpečnostných dôvodov dočasne premiestňujú svojich zamestnancov, ktorí pôsobia v Iraku v rámci programu vojenskej pomoci. Oznámila to v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničia. Jeho hovorkyňa Jen Psakiová neupresnila, koľkých Američanov sa opatrenie týka a kam boli prevezení.

„Môžeme potvrdiť, že americkí občania, pôsobiaci podľa dohody s irackou vládou (…), sú dočasne premiestňovaní svojimi spoločnosťami kvôli obavám o bezpečnosť v oblasti,“ uviedla hovorkyňa v narážke na pochod sunnitských vzbúrencov severným Irakom smerom na Bagdad.

Predstaviteľ Pentagonu podľa agentúry AFP spresnil, že asi stovka Američanov sa presunula z leteckej základne Balad v severnom Iraku do Bagdadu.

Spoločnosť Lockheed Martin medzitým oznámila, že evakuovala 25 svojich zamestnancov, ktorí základňu Balad pripravovali na prílet prvých stíhačiek F-16. Irak má tento rok dostať celkom 36 týchto lietadiel. Podľa hovorcu firmy je ešte príliš skoro, aby sa dalo povedať, či sa prílet lietadiel kvôli násilnostiam oneskorí.

Irán vraj ponúkol Iraku vojakov na obranu Bagdadu

Irán poslal do Iraku na pomoc v boji proti sunnitským radikálom 150 členov elitných revolučných gárd. Teherán chce podľa stanice Fox News vyslať na obranu Bagdadu dve brigády, čo by znamenalo, že by proti sunnitským extrémistom mohlo v budúcnosti bojovať až 10-tisíc Iráncov.

Iracký minister vnútra v piatok oznámil, že vláda má nový plán na obranu Bagdadu. Radikáli z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) postupujú od utorka zo severoirackého Mosulu na juh k hlavnému mestu. Dobyli už údajne tiež Bákubu, teda stredisko provincie Dijála ležiace 50 kilometrov od metropoly.

Fox News tvrdí, že iránsky divízny veliteľ Kásem Sulejmání sa vo štvrtok stretol s irackým premiérom Núrím Málikím a sľúbil, že Teherán poskytne k obrane Bagdadu dve brigády. Málikí, ktorý je šíitom a Irán považuje za spojenca, zatiaľ návrh zvažuje.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #šiiti #sunniti #ISIL