Víťazstvo v Afganistane? Skôr pokrok

"Afganské bezpečnostné sily urobia všetko pre to, aby zamedzili aspoň významnej časti incidentov. Situácia, samozrejme, bude aj naďalej veľmi zložitá,“ povedal pred druhým kolom afganských prezidentských volieb, ktoré sa koná zajtra, Ján Kubiš, osobitný vyslanec OSN pre Afganistan. O post prezidenta zvedú súboj Abdulláh Abdulláh a Ašraf Ghaní. Kubiš o situácii v krajine informoval ministrov obrany krajín NATO, ktorí sa zišli minulý týždeň v Bruseli.

13.06.2014 09:00
Ján Kubiš Foto: ,
Jána Kubiša vymenovali za osobitného vyslanca OSN pre Afganistan v roku 2011.
debata (5)

Prvé kolo afganských prezidentských volieb sa v apríli uskutočnilo v priaznivejšej atmosfére, ako sa asi očakávalo. Podstatné bolo i to, že kandidáti rešpektovali výsledky. Je druhé kolo ešte šancou pre Taliban, aby ukázal silu pred stiahnutím sa bojových jednotiek NATO, ku ktorému dôjde do konca roku?
Súhlasím, že prvé kolo dopadlo podstatne lepšie, ako všetci očakávali. Afganci ukázali, že ich spoločnosť sa vyvíja. Chcú, aby k zmene vlády došlo prostredníctvom politického procesu. Nie na základe použitia sily alebo zákulisných dohôd. Obyvatelia krajiny odmietli ideológiu násilia. Nielen zo strany Talibanu, ale neuspela ani väčšina kandidátov, ktorí boli ešte v 90. rokoch súčasťou občianskej vojny. Sú to dobré posolstvá. Bezpečnostná situácia však nebola jednoduchá. Počet rôznych incidentov nebol menší v porovnaní s parlamentnými voľbami v roku 2010.

Celkovo sa však zdalo, že hlasovanie bolo pokojnejšie.
Úlohu zohralo, že média sa rozhodli niektoré udalosti ignorovať. Nechceli dať priestor propagande protivládnych síl a snažili sa povzbudiť ľudí, aby išli do volieb. Pred druhým kolom je situácia ešte zložitejšia. Taliban si uvedomuje, že nebol schopný voľby zmariť. Dá sa preto predpokladať, že množstvo incidentov sa ešte zvýši. V čase prvého kola ešte Taliban nezačal jarnú vojenskú kampaň. Tá je už teraz v plnom prúde. Afganské bezpečnostné sily si to uvedomujú a hovoria o garanciách bezpečnosti.

Je to reálne?
Prvé kolo ich povzbudilo. Urobia všetko pre to, aby zamedzili aspoň významnej časti incidentov. Bezpečnostná situácia, samozrejme, bude aj naďalej veľmi zložitá.

Kto by bol lepším prezidentom, Abdulláh alebo Ghani?
O tom musia rozhodnúť Afganci.

Ako hodnotíte kandidátov?
Obaja predstavujú aj kontinuitu. Pôsobili v krajine v posledných 12–13 rokoch. Abdulláh tiež predtým. Jeden aj druhý budú stavať na tom, čo sa podarilo a uvedomujú si aj problémy. Ich programy sú pomerne podobné. Samozrejme, sú to rozdielne osobnosti, s rôznymi skúsenosťami. Ghani možno viac predstavuje medzinárodný rozmer. Je skúseným ekonómom s jasnou víziou. Abdulláh je zase viac spojený s vnútorným dianím v Afganistane za posledné desaťročia. Pôsobil aj v Severnej aliancii v boji proti Talibanu.

Informovali Spojené štáty OSN o rokovaniach s Talibanom, o výmene ich vojaka Boweho Bergdahla za päť pomerne vysoko postavených príslušníkov teroristického hnutia?
Prekvapením bolo skôr oznámenie, že k tomu došlo. Rokovania bežali. Všetci, ktorí o nich mali aspoň rámcovo vedieť, boli informovaní.

Môže byť dohoda základom pre ďalšie diskusie s Talibanom o procese zmierenia?
Z môjho pohľadu je to dôležitý prvok. O tom sa rokovalo už nejaké tri roky, o určitej výmene. Taliban to považoval za veľmi dôležité opatrenia, ako prejav posilnenie dôvery. Ako každá dohoda takéhoto charakteru má to aj tienisté stránky. Videli ste vyhlásenia, ktoré hovoria, že to nebolo úplne čisté riešenie. Už som však spomenul, že to nebolo prekvapenie. Rokovalo sa o tom dlhodobo. Diskusie niekoľkokrát z rôznych dôvodov uviazli.

Tento rok sa skončí bojová operácia NATO v Afganistane. Dosiahli sme víťazstvo?
Ja sa vyjadrím inak. Dosiahli sme pokrok a modernizáciu. Podarilo sa to aj preto, lebo v krajine pôsobilo medzinárodné spoločenstvo. Či to bolo víťazstvo, si musia vyhodnotiť tí, čo do Afganistanu išli. Určite však došlo k položeniu základov pre ďalšie napredovanie štátu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #rozhovor #prezidentské voľby #Ján Kubiš