Pápež sa ospravedlnil za korupciu medzi duchovnými

Pápež František sa ospravedlnil za korupciu, ktorej sa podľa neho dopustili aj niektorí katolícki duchovní, a to vrátane niektorých prelátov.

17.06.2014 13:08
Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol... Foto: ,
Pápež František.
debata

Uviedla to talianska tlačová agentúra ANSA. „Keď v novinách čítame, že tá či oná osoba je skorumpovaná, a to vrátane niektorých prelátov, … potom ako kresťania musíme za nich žiadať o odpustenie,“ povedal podľa ANSA pápež. Pri pondelňajšej omši pápež podľa Rádia Vatikán upozornil, že skazenosť mocných je nakoniec platená chudobnými, ktorí sa kvôli chamtivosti druhých ocitajú bez toho, čo potrebujú a na čo majú právo.

„V tlači často čítame, ako skončil na súde politik, ktorý čarovne zbohatol, ako skončil pred súdom šéf podniku, ktorý rozprávkovo zbohatol, teda vykorisťovaním svojich zamestnancov. Hovorí sa veľa o prelátoch, ktorý sa príliš obohatili, opustili svoje pastoračné povinnosti, aby sa starali o svoju moc. Tak je to so skorumpovanými politikmi, podnikateľmi i cirkevnými hodnostármi. Sú takí všade. A treba si povedať pravdu, korupcia je hriech, ktorý je na dosah a ktorého sa dopúšťa ten, kto má ekonomickú, politickú či cirkevnú právomoc nad druhými. Všetci sme pokúšaní korupciou. Tento hriech je na dosah, pretože kto má nejakú právomoc, cíti sa mocný, cíti sa skoro Bohom,“ citovala vatikánska rozhlasová stanica z pápežovho kázania.

Dôsledkom ekonomickej a politickej korupcie je podľa Františka napríklad nedostatok liekov v nemocniciach a deti bez možnosti vzdelávať sa. „Avšak jediným východiskom z tejto skazenosti, jedinou cestou k prekonaniu pokušenia a hriechu korupcie, je služba. Korupcia totiž vychádza z domýšľavosti a pýchy, zatiaľ čo služba pokoruje. A skromná dobročinná láska pomáha druhým," vyhlásil František.

Pápež tiež odsúdil finančné trhy, ktoré podľa neho vládnu nad osudom ľudí a neslúžia ich záujmom, a všetky tie, ktoré prosperujú pomocou finančných špekulácií. „Špekulácie okolo cien potravín je škandál, ktorý má vážne dôsledky na prístup najchudobnejších ľudí k jedlu,“ vyhlásil František na pondelkovom kolokviu o „zodpovednom investovaní“.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #pápež František #cirkev