Porošenko potvrdil, že podpíše asociačnú dohodu s EÚ

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok povedal, že podpíše asociačnú dohodu s Európskou úniou 27. júna a pošle tiež svojho nového ministra zahraničia budúci týždeň do Luxemburgu, aby svojim európskym kolegom predložil mierový plán pre východ Ukrajiny.

19.06.2014 18:31
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko.
debata (62)

Vyjadril sa tak po tom, čo sa šéfom ukrajinského rezortu zahraničia stal Pavlo Klimkin. Ten slová Porošenka potvrdil. „Naše priority sú jasné – mierový plán (pre východnú Ukrajinu) a pripojenie sa k EÚ“. K podpisu asociačnej dohody Porošenko povedal, že „to, na čo sme tak dlho čakali, sa uskutoční budúcu týždeň“.

Ukrajina už podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody v marci. V dohode sa obe strany zaväzujú k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Podstatnejšie časti týkajúce sa voľného obchodu sa mali podpísať po nových prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil Porošenko. Ten už predtým údajne požiadal úniu, aby nestanovovala termín, čo by mu poskytlo „väčší manévrovací priestor“.

Odmietnutie podpisu asociačnej dohody s EÚ bolo jedným z dôvodom vypuknutia násilných protestov proti vtedajšiemu prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý musel odstúpiť z funkcie. Kríza v krajine viedla k anexii Krymu Ruskom a k rozpútaniu separatistického konfliktu na východe Ukrajiny.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #asociačná dohoda #Ukrajina #Petro Porošenko