Zachránia Tuska predčasné voľby?

Tvrdí, že na nič nedal príkaz. Poľského premiéra Donalda Tuska ničí škandál so zverejnenými nahrávkami rozhovoru šéfa centrálnej banky Mareka Belku s ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom. Záznam publikoval magazín Wprost.

20.06.2014 10:00
Donald Tusk, Poľsko Foto: ,
Vládnuca Občianska platforma poľského premiéra Donalda Tuska (na snímke) by v prípadných predčasných voľbách musela tvrdo bojovať o víťazstvo s opozičnou stranou Právo a spravodlivosť.
debata (10)

Belka na ňom hovorí, že bude podporovať vládnu politiku, keď zo svojho postu odíde minister financií Jacek Rostowski. Nahrávka vznikla v júli minulého roku. Rostowski skutočne svoj post vlani opustil, vraj to však nemalo nič spoločné s požiadavkami riaditeľa centrálnej banky.

Čo sa začalo minulý týždeň ako aféra s odpočúvaním, zmenilo sa na debatu o slobode slova. Wprost chce zverejniť aj ďalšie nahrávky, ktoré má k dispozícii. V stredu však do priestorov časopisu vnikla polícia a snažila sa skonfiškovať laptop šéfredaktora Sylwestera Latkowského i ďalšie materiály. Novinári ich odmietli vydať s tým, že na to neexistuje súdny príkaz.

"Hrozný krok späť v Poľsku. Len pred dvoma týždňami sme oslavovali 25 rokov slobody. Teraz prehľadávajú časopis preto, že zverejnil príbeh,“ reagoval na udalosti na sociálnej sieti Twitter novinár Marcin Sobczyk z denníka Wall Street Journal.

"Konanie prokuratúry neriadila výkonná moc,“ vyhlásil včera na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii premiér Tusk. "Máme vážny problém. Čo sa týka mňa, bolo by dobré, aby sa úrady vyhli akejkoľvek aktivite, ktorá ohrozuje slobodu prejavu,“ povedal poľský predseda vlády.

Tusk zároveň nevylúčil, že politické problémy by mohol riešiť radikálnym spôsobom. "Možno jediným riešením budú predčasné voľby, keď sa kríza dôvery príliš prehĺbi,“ povedal Tusk. Hlasovanie by sa mohlo uskutočniť za niekoľko týždňov či mesiacov. Riadny termín volieb je na budúci rok.

Premiér chce, aby Wprost zverejnil všetky nahrávky, ktoré má k dispozícii, nech vraj členov vlády nikto nemôže vydierať. Objavili sa špekulácie, že Tusk by mohol vymeniť ministra vnútra Sienkiewicza, hoci zatiaľ ho bránil.

"Každý krok, ktorý teraz premiér urobí, je riskantný. Môže si vybrať iba zlé riešenie a snažiť sa vyhnúť veľmi zlému,“ reagoval pre Pravdu na dianie v Poľsku politológ Bartolomiej Biskup z Varšavskej univerzity. "Rýchle konanie predčasných volieb by mohlo byť celkom dobrým ťahom, ako zabrániť úplnému prepadu podpory Tuskovej Občianskej platformy. Závisí to aj od toho, ako sa škandál bude vyvíjať, ale čakať rok na riadne hlasovanie môže znamenať kolaps vládnej strany. Ak však Tusk chce predčasné voľby, bude musieť priznať chyby v súvislosti s aférou,“ myslí si Biskup.

Na rozpustenie parlamentu by sa Občianska platforma musela dohodnúť s ďalšími politickými subjektmi. Tuskovi koaliční partneri z ľudovej strany uviedli, že poslanci by mali seriózne zvážiť možnosť nových volieb.

Podľa prieskumu verejnej mienky agentúry Millward Brown by voľby teraz vyhrala najväčšia opozičná strana Právo o spravodlivosť s 32-percentnou podporou. Občianska platforma by získala 25 percent hlasov. Takmer polovica Poliakov, 47 percent, si myslí, že predčasné voľby by sa konať mali.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #škandál #nahrávky