Západ a Rusko: Od manželstva z rozumu k...

Rusko nás vidí ako nepriateľa. Výrok generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena pre španielsky denník EL País sa v titulku ruskej televízie RT zmenil na Rusko je nepriateľom.

21.06.2014 08:45
NATO, Anders Fogh Rasmussen Foto: ,
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.
debata (198)

Nedorozumenie? Alebo jednoduché potvrdenie faktu, že jednota, ktorú si svet pred začiatkom júna pripomenul na plážach Normandie, je len ilúzia?

Ukrajinský konflikt teraz opäť akoby vykryštalizoval vzťahy medzi Ruskom a Západom, ktoré sa už v druhej svetovej vojne dali charakterizovať ako manželstvo z rozumu.

"Určite ich tak môžeme opísať. Stalinov ZSSR sa ocitol na rovnakej strane ako USA, Británia a ostaní spojenci. Skončilo sa to však rýchlo po porážke Hitlera a Japonska,“ pripomenul pre Pravdu Robert Ayson, odborník na históriu medzinárodných vzťahov na Viktóriinej univerzite vo Wellingtone.

Podľa zahraničnopoli­tického experta Martina Michelota história ukazuje, že Západ a Rusko spolupracovali len vtedy, ak mali rovnaké záujmy. "Napríklad pri znižovaní počtu jadrových zbraní. Ale keď si aj odmyslíme studenú vojnu, tak Moskva konala častejšie v protiklade s hodnotami a usporiadaním, ktoré chcel chrániť Západ. Irán, Gruzínsko, Sýria a teraz aj Ukrajina sú len najčerstvejšie príklady,“ povedal Michelot, ktorý pôsobí v organizácii German Marshall Fund.

Ayson sa však bráni príliš rýchlemu a zjednodušenému porovnávaniu ruského prezidenta Vladimira Putina s Hitlerom. "Rusko porušilo niektoré normy medzinárodného správania nepredstavuje však rovnakú hrozbu ako nacistické Nemecko. Dokonca keby vytvorilo problém pre členskú krajinu NATO, nemyslím si, že by nás to zaviedlo do tretej svetovej vojny,“ povedal Ayson. Podľa neho však bude Rusko pokračovať v zastrašovaní a tlaku na susedné štáty.

Pre Michelota však potom hlavné otázky znejú: Môžeme urobiť niečo pre to, aby sa Rusko opäť zaujímalo o medzinárodné pravidlá? A zmení pozícia Moskvy základnú stabilitu sveta?

Ayson to nevylučuje, pretože keď vraj hovoríme o manželstve z rozumu, tak 70 rokov po Normandii medzi Západom Ruskom neexistuje. "Putin nás vidí ako politického súpera pre rozširovanie NATO a EÚ. Ak teraz existuje manželstvo z rozumu, tak je medzi Ruskom a Čínou. Nemajú sa rady, ale spoločne oponujú západnej dominancii a tomu, čo ony vidia ako americkú hegemóniu,“ uviedol odborník.

© Autorské práva vyhradené

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina