Oslobodený americký vojak opustil nemocnicu

Americký seržant Bowe Bergdahl, ktorý sa minulý mesiac dostal späť do USA po päťročnom zajatí islamistov v Afganistane, bol v nedeľu prevezený z vojenskej nemocnice v Texase na neďalekú vojenskú základňu San Antonio-Fort Sam Houston. Bude tak podľa armády ďalej liečený ambulantne a nepôjde zatiaľ na výsluch.

23.06.2014 07:34
Bowe Bergdahl Foto: ,
Bowe Bergdahl.
debata

Zdravotný stav 28-ročného vojaka sa zlepšil. Bude však ďalej dostávať lekársku starostlivosť a absolvuje psychologickú liečbu určenú pre vojakov, ktorí boli dlhší čas v zajatí. Táto druhá liečebná fáza po ukončení hospitalizácie môže trvať až jeden mesiac, uviedla hovorkyňa armády USA Carol McClellandová.

Armáda začala minulý týždeň vyšetrovanie prípadu Bergdahla, ktorý v roku 2009 padol v Afganistane do zajatia Talibanu a tento rok v máji ho prepustili výmenou za päť jeho väznených členov. Niektorí z Bergdahlových kolegov z afganskej misie ho totiž označili za dezertéra, ktorý opustil základňu a odišiel k Talibanu, a pri jeho oslobodzovaní zahynulo niekoľko amerických vojakov.

Bergdahl údajne po prepustení povedal, že bol mučený a držaný v klietke. Armáda uviedla, že samotného vojaka budú vojenskí vyšetrovatelia vypočúvať až vtedy, keď to dovolí jeho zdravotný a psychický stav.

Ak vyšetrovanie dospeje k tomu, že si Bergdahl riadne plnil svoje povinnosti a padol do zajatia, bude mať nárok na viac ako 300-tisíc dolárov odškodné a na povýšenie. Keď mu mu vyšetrovatelia preukážu dezerciu, hrozí mu vojenský súd.

Prípad rieši aj výbor pre ozbrojené sily Snemovne reprezentantov, pretože viacero zvlášť republikánskych kongresmanov kritizuje fakt, že Biely dom o výmene neinformoval Kongres. Podľa prezidenta Baracka Obamu bolo nutné k akcii siahnuť rýchlo, pretože bolo ohrozené Bergdahlovo zdravie a život.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Taliban #Bowe Bergdahl