Separatisti na východe Ukrajiny súhlasia s dodržiavaním prímeria

Povstalci z Doneckej a Luhanskej oblasti sa na rokovaní vo východoukrajinskom Donecku zaviazali dodržiavať prímerie vyhlásené prezidentom Petrom Porošenkom.

23.06.2014 11:02 , aktualizované: 19:53
Kučma, Tagliaviniová, Zubarov Foto: ,
Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, švajčiarska diplomatka za OBSE Heidi Tagliaviniová a ruský veľvyslanec v Kyjeve Michail Zurabov počas rokovania s vedúcimi predstaviteľmi Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovou republiky.
debata (178)

Oznámila to ruská agentúra RIA Novosti. Do piatku vraj povstalci chcú začať rokovania o vyriešení situácie. Dohodu o obojstrannom prímerí sa podľa ruskej agentúry podarilo dosiahnuť na rokovaní medzi zástupcami Kyjeva a proruskými radikálmi, ktoré v Donecku sprostredkuje Rusko a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„V odpovedi na zastavenie paľby zo strany Kyjeva sa zaväzujeme dodržiavať prímerie do 27. júna,“ vyhlásil v Donecku „premiér“ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Borodaj. K prímeriu sa podľa moskovského rozhlasu pripojili aj vzbúrenci zo susednej Luhanskej oblasti.

Podľa Borodaja by pokoj zbraní mohol „prinajmenšom viesť ku konzultáciám, ktoré by vyústili v rokovanie o pokojnom vyriešení konfliktu,“ napísala RIA Novosti. Súčasťou dohody o prímerí je údajne aj zákaz presunov vojsk. Pokoj zbraní vyprší v piatok ráno o 9:00 SELČ. „Nastáva kľudový režim,“ povedal Borodaj a vyjadril nádej, že dohľad nad dodržiavaním prímeria bude zverený Rusku, prípadne i OBSE.

Obojstranný záväzok dodržiavať pokoj zbraní vzišiel z dôverných konzultácií, ktoré sa uskutočnili v budove Doneckej oblastnej správy okupovanej separatistami. Do rokovaní sa zapojili zástupcovia kyjevskej vlády aj proruských ukrajinských organizácií, diplomati z Ruska, emisári OBSE a reprezentanti proruských radikálov. Podľa Kyjeva už v okamihu začatia rozhovorov žiadne bojové operácie na východe Ukrajiny neprebiehali.

Porošenko žiadal o pomoc Merkelovú

Podľa ukrajinských médií Porošenko v nedeľu večer požiadal nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa do riešenia konfliktu osobne zapojila.

„Na vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny má kľúčový význam pomoc a osobné zapojenie Angely Merkelovej a ďalších svetových vodcov,“ cituje denník Ukrajinská pravda z vyhlásenia prezidentovej kancelárie k nedeľnému telefonickému rozhovoru Porošenka so spolkovou kancelárkou.

Merkelová podľa vyhlásenia potvrdila „solidárny postoj, pokiaľ ide o podporu Porošenkovho mierového plánu, a svoje odhodlanie v maximálnej miere prispieť k mnohostrannému dialógu všetkých zainteresovaných strán“.

Porošenko počas rozhovoru kancelárku tiež informoval o tom, že povstalci na východe krajiny pokračujú v porušovaní prímeria. Od jeho vyhlásenia sa tak podľa ukrajinského prezidenta stalo viac ako dvadsaťkrát.

Vzbúrenci ostreľovali pozície vládnych síl

Šéf ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytro Tymčuk podľa agentúry Ukrinform ráno oznámil, že „teroristi“ v noci na pondelok ostreľovali z mínometov pozície vládnych jednotiek pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti. Dvaja vojaci pritom boli zranení. Tymčuk dodal, že povstalci za uplynulých 24 hodín strieľali alebo vykonali rôzne diverzné akcie v šiestich okresoch Doneckej a Luhanskej oblasti. Podľa neho príslušníci jednotiek zapojených do „protiteroristickej akcie“ striktne pokoj zbraní dodržiavajú a paľbu začínajú len v reakcii na útoky vzbúrencov.

Ruské agentúry ale s odvolaním sa na povstalecké zdroje tvrdia, že to je presne naopak. Interfax citoval nemenovaného predstaviteľa rebelov zo Slavianskej v Doneckej oblasti, ktorý uviedol, že v noci na pondelok „nebolo žiadne prímerie“ vo štvrtiach Čerekivka a Semenivka. Podobné informácie má vraj tlačová služba samozvanej „Doneckej ľudovej republiky“ o situácii v meste Krasnyj Lyman a v obciach Jampil, Zakitne a Ščurove.

Interfax ale zároveň pripomenul, že vedenie vzbúrencov z Donecka v nedeľu vyhlásilo, že prímerie neuznáva, pretože žiadne nebolo s povstalcami dopredu dohodnuté.

Porošenko v piatok jednostranne vyhlásil týždenný pokoj zbraní – ako prvý krok na realizáciu svojho mierového plánu na vyriešenie krízy v krajine. Po ňom by malo nasledovať zloženie zbraní povstalcami, tým sľúbil amnestiu, ak sa nedopustili zločinov, a ak budú chcieť, aj voľný odchod do Ruska. Plán predpokladá aj prepustenie rukojemníkov a uvoľnenie správnych budov obsadených vzbúrencami.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Ukrajina #Petro Porošenko