Prehral Orbán s Junckerom?

Maďarská opozícia sa vysmieva premiérovi Viktorovi Orbánovi, že tvrdohlavým odmietaním Jeana-Clauda Junckera za šéfa Európskej komisie utrpel ponižujúce fiasko.

01.07.2014 08:32
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán ako jediný z lídrov krajín EÚ podporil britského kolegu Davida Camerona a hlasoval proti nominácii Jeana-Clauda Junckera za šéfa Európskej komisie.
debata (9)

Luxemburský expremiér je na najlepšej ceste získať najdôležitejší bruselský post. Hoci maďarský premiér spolu s britským kolegom Davidom Cameronom zostali pri hlasovaní proti jeho nominácii na summite EÚ osamotení, Orbán tvrdí, že svoj vzdor neoľutoval. A niektorí pozorovatelia pripúšťajú, že svojím spôsobom možno ani neprehral.

„Viktor Orbán nereprezentuje maďarské národné záujmy. Svojím správaním ešte viac posilňuje izoláciu Maďarska i negatívny obraz, ktorý sa o našej krajine utvoril od roku 2010,“ cituje agentúra MTI z reakcie dočasného šéfa maďarských socialistov Józsefa Tóbiása. Liberáli expremiéra Gordona Bajnaiho jedným dychom vítajú nomináciu Junckera a odsudzujú Orbánov postoj: „Tento pravý európsky politik lepšie reprezentuje maďarské záujmy ako sám maďarský premiér,“ uviedli vo vyhlásení k Junckerovej nominácii.

Orbán však výsledok hlasovania v pomere 2:26 nepovažuje za zbytočný debakel. „Aj keby som zostal sám, hlasoval by som proti, pretože išlo o zásadnú otázku,“ citoval ho denník Népszabadság. „Maďarsko muselo vyslať silný signál, že odmieta preberanie národných právomocí úniou a plazivú úpravu základnej zmluvy EÚ,“ zdôraznil. Použil tak podobné argumenty ako Cameron. Konkrétne však vymenoval aj národné právomoci, do ktorých si od Bruselu odmieta nechať zasahovať, ako sú otázky zdanenia bánk, regulácie cien energií pre domácnosti, ochrany maďarskej pôdy a oslobodenia domáceho pálenia ovocných destilátov od spotrebnej dane. Provládny denník Magyar Nemzet na vysvetlenie dodal, že ak by Orbán podporil Junckera, spochybnil by dôveryhodnosť „oslobodzovacieho zápasu“, ktorý už piaty rok zvádza s Európskou úniou.

Orbán argumentuje, že Junckera nemohol podporiť, lebo maďarským voličom sľúbil, že sa postaví proti nemu. Maďarský premiér to skutočne verejne vyslovil ešte pred Cameronom, a to v predvečer volieb do Európskeho parlamentu, ktoré jeho Fidesz suverénne vyhral. Podľa liberálneho politika Mátyása Eörsiho však voličom Fideszu by bolo úplne jedno, či šéfom eurokomisie bude pre nich neznámy Juncker, alebo niekto iný, keby z toho sám Orbán nevyrobil kauzu. Takto však premiér vytvoril zápletku, na ktorej nemohol prerobiť. „Ak by sa Juncker nestal šéfom Európskej komisie, bolo by to Orbánovo víťazstvo. Ak sa ním však napriek Orbánovým protestom stane, tak z toho Orbán vyjde ešte lepšie. Prečo? Pre domácu politiku,“ napísal v magazíne HVG.

Podľa bývalého poslanca je hlúposť vysmievať sa Orbánovi, že prehral bitku o Junckera. Maďarský premiér si totiž len vopred takticky pripravil pôdu na obranu, keď Európska komisia začne vznášať výhrady k jeho nedemokratickému vládnutiu. „Vtedy bude môcť povedať: ,Juncker sa pomstí na Maďaroch za to, že on, Viktor Orbán, presadzoval záujmy maďarského ľudu',“ napísal Eörsi.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Jean-Claude Juncker