Za šéfa europarlamentu opäť zvolili Martina Schulza

Za predsedu Európskeho parlamentu podľa očakávaní opäť zvolili nemeckého sociálneho demokrata Martina Schulza.

01.07.2014 10:32 , aktualizované: 12:22
martin schulz Foto:
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.
debata (9)

Už v prvom kole tajnej voľby dostal 409 hlasov. Voľba predsedu bola vôbec prvým aktom nového europarlamentu, ktorého 751 členov zvolili občania členských krajín Európskej únie na konci mája.

„Ďakujem za dôveru a dúfam, že sa mi podarí získať dôveru tých, ktorí pre mňa dnes nehlasovali,“ povedal Schulz po zvolení. V krátkom vystúpení upozornil na niektoré výzvy, ktoré podľa neho stoja pred terajšou Európskou úniou, napríklad vysokú nezamestnanosť, nerovnosť v spoločnosti aj medzi krajinami únie. Pripomenul tiež vyjednávania o obchodnej zmluve TTIP so Spojenými štátmi, potrebu zmien v energetickej politike, trvajúci boj s klimatickými zmenami, bezpečnosť dodávok energií či problematiku nelegálnej migrácie.

Schulzovo zvolenie na ďalších dva a pol roka do čela europarlamentu nie je prekvapením. Ide o výsledok dohody medzi socialistickou frakciou S & D a Európskou ľudovou stranou (EPP), ktorej kandidát, bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker by mal byť v polovici mesiaca parlamentom zvolený do čela Európskej komisie.

V krátkom predvolebnom vystúpení Schulz zdôraznil unikátnu úlohu Európskeho parlamentu ako snemu, ktorá zastupuje občanov z 28 štátov EÚ. Pripomenul, že ako je základom práce únie cezhraničná spolupráca, mala by v europarlamente byť základom schopnosť pracovať cez hranice politických zoskupení.

Ľudovci májové eurovoľby vyhrali, a preto podľa dohody predchádzajúcej parlamentnej reprezentácie mali právo presadzovať do vedenia komisie svojho kandidáta. Socialisti boli druhí. Junckera minulý týždeň nakoniec cez odpor britského Davida Camerona poslancom k zvoleniu ponúkli ostatní premiéri a prezidenti únijných krajín napriek tomu, že niektorí mali súkromné ​​výhrady k tomu, akým spôsobom im parlamentná dohoda zúžila priestor pre vlastný výber.

V dôsledku dohody medzi EPP a S & D bolo už pred voľbou jasné, že žiadny z trojice Schulzových protikandidátov nemá šancu na úspech. O kreslo predsedu Európskeho parlamentu sa uchádzali ešte Pablo Inglesias zo Španielska, nominant ľavicovej frakcie GUE / NGL, Rakúšanka Ulrike Lunaceková za Zelených a konzervatívec z ECR Sajjad Karim z Británie.

Voľbou predsedu začal svoju činnosť novozložený Európsky parlament. Schôdza v utorok začala slávnostne. Ódu na radosť, ktorá je jedným zo symbolov EÚ, zahral novým poslancom Štrasburský symfonický orchester.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Martin Schulz