Jemen a Somálsko naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc

Riaditeľ humanitárnych operácií OSN v stredu vyzval medzinárodné spoločenstvo na poskytnutie ďalších miliónov dolárov, ktoré sú potrebné na zmiernenie humanitárnych kríz v Jemene a Somálsku.

03.07.2014 10:40
debata (2)

John Ging ako predstaviteľ operačnej divízie Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) po minulotýždňovej návšteve oboch krajín vyhlásil, že organizácia dokáže na situáciu reagovať len obmedzene, hoci v Jemene potrebuje humanitárnu pomoc 14,7 milióna ľudí, čo je 58 percent obyvateľstva, a v Somálsku všetko nasvedčuje opakovaniu hladomoru z roku 2011.

Dôvodom je podľa neho skutočnosť, že v prípade Jemenu zatiaľ získala iba 195 z 529 miliónov dolárov (143 z 387 miliónov eur), ktoré by boli potrebné, zatiaľ čo v prípade Somálska má k dispozícii 232 z 933 miliónom dolárov (170 zo 683 miliónov eur).

Ging na tlačovej konferencii povedal, že na humanitárnej situácii v Jemene sa podpísala politická nestabilita, neistota a ekonomická kríza, ktoré krajinu dotlačili „na pokraj hospodárskeho kolapsu“.

V Somálsku je zasa možné pozorovať „všetky prvky, ktoré viedli k hladomoru z roku 2011“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Afrika #Jemen #Somálsko #hlad #humanitárna pomoc