V Bolívii povolili detskú prácu od 10 rokov

Bolívijský parlament tento týždeň schválil kontroverzný zákon o deťoch, ktorý im v niektorých prípadoch umožňuje legálne pracovať už od veku desiatich rokov.

04.07.2014 15:01 , aktualizované: 18:41
debata (13)

Norma vyvolala v tejto chudobnej juhoamerickej krajine veľké diskusie, podpora prezidenta Eva Moralesa však nakoniec pomohla k jej prijatiu. Bolívia je pritom podľa stanice BBC signatárskou krajinou dohovorov zakazujúcich pracovať deťom až do veku 14 rokov.

Zákon podporovaný prezidentom umožňuje pracovať pre vlastný zisk deťom od desiatich rokov, na účet niekoho iného a následne aj deťom starším ako 12 rokov. Až doteraz bolo v krajine legálne pracovať od 14 rokov, podľa ľudskoprávnych organizácií to však bolo v mnohých prípadoch porušované.

Úrad bolívijského ombudsmana vyzval poslancov, aby zákon pozmenili, pretože porušuje práva detí. Podľa jeho údajov už pred prijatím normy pracovalo v tejto desaťimiliónovej andskej krajine 28 percent detí vo veku medzi piatimi a 17 rokmi.

Zvyčajne pritom vykonávajú fyzicky náročnú prácu. Proti norme sa postavili aj niektoré mimovládne organizácie, podľa nich to prispeje k ľahšiemu zneužívaniu detskej práce. Bolívia je členskou krajinou Medzinárodnej organizácie práce, ktorej dohovor zakazuje prácu deťom do 14 rokov.

Časť spoločnosti vrátane desiatok tisíc detí združených v detskej pracovnej organizácii Unatsbo však prijatie zákona privítala, pretože viacerým chudobným rodinám umožní legálny prístup k zdrojom obživy. „Niektorí pracujú z nutnosti, navyše úplne vylúčiť detskú prácu znamená znemožniť im získať sociálne vedomie,“ podporil normu prezident Morales, ktorý pochádza z chudobných pomerov indiánov kmeňa Aymara a sám pracoval už vo veľmi mladom veku.

Obhajcovia zákona zdôrazňujú, že u detí mladších ako 14 rokov bude potrebné žiadať o povolenie, ktorého udelenie bude závisieť aj na finančnú situáciu rodiny dieťaťa. Norma tiež obsahuje vetu znemožňujúcu deťom pracovať, ak by to bolo na úkor ich školskej dochádzky.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dieťa #Bolívia