K Japonsku mieri supertajfún, má zasiahnuť Okinawu a Kjúšú

Japonský meteorologický ústav v pondelok vydal najvyšší stupeň varovania pred tajfúnom Neoguri, ktorý sa blíži k súostroviu a ktorý je označovaný za "búrku desaťročia". Tajfún už teraz sprevádza vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť až 260 kilometrov za hodinu. V utorok ráno má zasiahnuť japonský ostrov Okinawa a potom podľa predpokladov zamieri na Kjúšú.

07.07.2014 14:15 , aktualizované: 14:55
debata

Najvyšší stupeň varovania vyhlasujú úrady v prípade nebezpečenstva strát na ľudských životoch a rozsiahlych materiálnych škôd. Vyhlásené varovanie sa zatiaľ týka ostrova Mijako, ktorý patrí do prefektúry Okinawa. Ostrov s 55-tisími obyvateľmi je povestný krásnymi piesočnými plážami a okolité more je vyhľadávaným cieľom potápačov.

Meteorológovia podľa agentúry AFP uviedli, že pred nárazom na pevninu supertajfún ešte zosilnie. Nemal by však dosiahnuť takú silu ako tajfún Haiyan, ktorý vlani na Filipínach zabil tisíce ľudí.

Úrady vyzvali obyvateľov Okinawy, aby sa včas evakuovali a prijali ďalšie opatrenia, vrátane toho, aby nevychádzali von. Rybári už vytiahli lode na pevninu. Rovnako aj americká armáda už v nedeľu začala preventívne evakuovať lietadlá zo svojej základne Kadena na Okinawe.

„Existuje nebezpečenstvo nebývalo silnej víchrice a prívalových dažďov. Prosím, vyhnite sa vonkajším činnostiam, pokiaľ nie sú nevyhnutné,“ uviedol meteorologický ús­tav.

Na pobrežie by mohli vraj narážať vlny vysoké až 14 metrov a možno očakávať zosuvy pôdy a ďalšie škody. Blížiacim sa tajfúnom sa v pondelok zaoberala aj schôdzka najvyšších japonských vládnych predstaviteľov.

Na ostrove Okinawa nie sú žiadne jadrové elektrárne. Jedna je ale na treťom najväčšom japonskom ostrove Kjúšú a jedna na susednom ostrove Šikoku, na ktorý by tajfún tiež mohol udrieť. Obe sú odstavené v rámci súčasnej japonskej politiky prijatej po katastrofe jadrovej elektrárne Fukušima v marci 2011.

Agentúra AP napísala, že po tom, ako tajfún zasiahne Okinawu a Kjúšú, vydá sa ďalej cez hlavný japonský ostrov Honšú, na ktorom ležia veľkomestá Osaka, Nagoya a Tokio. Na Honšú by ale vyčíňanie tajfúnu nemuselo byť tak intenzívne, pretože živel zrejme pri postupe cez pevninu zoslabne.

Japonsko každý rok zasiahnu dva až štyri tajfúny, avšak ich výskyt v júli je mimoriadny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #tajfún #Okinawa