Slovinské parlamentné voľby môže vyhrať nováčik

Úplne nová politická strana zostáva favoritom predčasných parlamentných volieb v Slovinsku, potvrdil to prieskum tamojšieho denníka Delo.

07.07.2014 14:50
Miro Cesar Foto: ,
Miro Cesar je lídrom novej strany, ktorá môže v Slovinsku vyhrať voľby.
debata

Vo voľbách, ktoré sa budú konať už túto nedeľu, by podľa prieskumu jasne vyhrala Strana Mira Cesara (SMC). Zakladateľ zoskupenia je slovinský právnik, ktorý stranu založil ešte len na začiatku júna.

Strana získala v aktuálnom prieskume podporu 29 percent z celkového počtu 650 opýtaných. Oproti prieskumu, ktorý denník vykonával pred mesiacom, si tak SMC polepšila o 12 percentuálnych bodov. Na druhej priečke by skončila konzervatívna Slovinská demokratická strana (SDS), ktorej by svoj ​​hlas dalo 15 percent opýtaných.

Päťdesiatročný profesor Ľubľanskej univerzity Miro Cerar o svojej strane povedal, že bude nezávislá. Nechce vraj byť súčasťou žiadneho bloku. Uvedomuje si však, že po voľbách bude nevyhnutne musieť s niekým spolupracovať.

Syn úspešného atléta, dvojnásobného olympijského víťaza a niekdajší minister spravodlivosti sa rozhodol pre dráhu vrcholného politika až po tom, čo v máji odstúpil kabinet premiérky Alenky Bratušekovej.

Demisii vlády predchádzal rozkol v premiérkinej strane Pozitívne Slovinsko, keď Bratušeková neobhájila post straníckej šéfky. Pozitívne Slovinsko v prieskume denníka Delo získalo len jedno percento hlasov. Bratušeková krátko po svojej rezignácii založila vlastnú stranu, jej preferencie sa pohybujú pod štyrmi percentami hlasov.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Slovinsko #Miro Cesar