Európska komisárka vyzvala na prijímanie sýrskych utečencov

Európska komisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová v pondelok podľa agentúry APA vyzvala členské krajiny Európskej únie, aby prijali asi 150-tisíc rodín utečencov zo Sýrie.

07.07.2014 16:15
debata (13)

„Myslím, že 28 členských krajín Európskej únie by sa malo podieľať na presídľovacích programoch“, uviedla Malmströmová. Aj prijatie len niekoľkých rodín je vraj dobrým začiatkom.

Občianska vojna v Sýrii vyhnala z domovov viac ako tri milióny ľudí. Väčšina z nich žije v utečeneckých táboroch v susedných krajinách Libanone, Jordánsku a Turecku. Do Európy sa ich dostalo len niečo okolo 100-tisíc. Okrem individuálnych ciest využili niektorí utečenci na vstup do krajín, ako sú napríklad Nemecko a Rakúsko, cielené programy presídlenia.

Tieto programy by podľa komisárky Malmströmovej mali spustiť aj ďalšie krajiny. „Ak pre utečencov nebudú existovať legálne cesty, ako sa do Európy dostať, nájdu si iné,“ dodala. V tejto súvislosti upozornila na činnosť prevádzačov alebo tragické nešťastie ako utopenie viac ako 300 utečencov pri ostrove Lampedusa vlani v októbri.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Sýria #utečenci #migranti