Novým afganským prezidentom je Ašraf Ghaní

V júnovom druhom kole afganských prezidentských volieb bol podľa predbežných výsledkov za hlavu štátu zvolený bývalý minister financií Ašraf Ghaní.

07.07.2014 16:30 , aktualizované: 17:52
Ašraf Ghaní, Afganistan, prezident Foto: ,
Ašraf Ghaní
debata

Afganská ústredná volebná komisia v pondelok oznámila, že získal 56,44 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho súper, exminister zahraničia Abdulláh Abdulláh, si pripísal 43,56 percenta hlasov.

Abdulláhov hovorca podľa agentúry DPA afganskej televízii Tolo TV povedal, že výsledok, ktorý oznámila volebná komisia, je neprijateľný.

Ghaní, ktorý bol favoritom, v čele štátu vystrieda Hamída Karzaja, ten vládol krajine od zvrhnutia Talibanu s pomocou americkej invázie v roku 2001 a o tretí mandát sa podľa ústavy už uchádzať nemohol.

Na strane Ghaního, ktorý pochádza z významnej paštúnskej rodiny, stoja predovšetkým Paštúnovia, čo je najväčšia skupina z približne dvadsiatich afganských národností. Abdulláha, ktorý je synom paštúnskeho otca a tadžickej matky, podporujú hlavne Tadžici. Tí v Afganistane tvoria druhú najväčšiu etnickú skupinu (vyše 25 percent).

V prvom kole, ktoré sa konalo 5. apríla, však Abdulláh zvíťazil so ziskom 45 percent hlasov. Pre Ghaního hlasovalo 31,6 percenta voličov. Prezidentskí kandidáti sa ešte pred oznámením výsledkov navzájom obviňovali z volebných podvodov a hrozili, že výsledky hlasovania zo 14. júna neuznajú.

Zverejnenie predbežných výsledkov hlasovania bolo kvôli obvineniam niekoľkokrát odložené. Pre najrôznejšie nezrovnalosti bolo na hlasovanie podaných okolo 2 500 sťažností a prepočítané hlasy boli z takmer 2 000 volebných miestností.

Predseda volebnej komisie Júsaf Nuristan počas dňa pripustil, že vo volebnom procese nastali chyby. Teraz je ale na príslušnej komisii, aby zvyšné sťažnosti vybavila. Konečný oficiálny výsledok volieb oznámia 22. júla. Nový prezident bude uvedený do úradu 2. augusta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #prezident #Ašraf Ghaní