V Nemecku chcú Snowdena vypočuť cez videokonferenciu

Nemeckí poslanci chcú vypočuť bývalého analytika americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edwarda Snowdena pomocou videokonferencie, keď odmietol možnosť na neformálny rozhovor v Moskve.

07.07.2014 16:50
Snowden Foto:
Edward Snowden.
debata (5)

ČTK to oznámil nemecký právnik Wolfgang Kalecki, ktorý Snowdena zastupuje. Podľa Kaleckého ale zatiaľ nie je isté, či Američan žiadosti poslancov vyhovie. Osobitný výbor Spolkového snemu, ktorý preveruje činnosť NSA v Nemecku, sa začiatkom júna uzniesol, že vypočuje Snowdena v Moskve prostredníctvom neformálneho rozhovoru. Kalecki im ale o tri týždne neskôr oznámil, že podľa Snowdena nie je také neformálne stretnutie potrebné. Američan bol vraj ochotný svedčiť iba v Berlíne.

„Teraz mi prišla na stôl aktuálne žiadosť, či by Snowden mohol vypovedať pred poslaneckým výborom ako svedok prostredníctvom videokonferencie 11. septembra 2014,“ povedal Kalecki. Žiadosť vraj Snowdenovi odovzdá a poradí sa s ním o ďalšom postupe. Nechcel zatiaľ predbiehať, či bývalý pracovník NSA nemeckým poslancom vyhovie.

Kalecki ale odmietol tvrdenie, že by si Snowden chcel pred výpoveďou pred nemeckým poslaneckým výborom vyjednať politický azyl v Nemecku. „Edward Snowden a ja ako jeho nemecký právnik sme nikdy nespájali jeho možné vystúpenie pred osobitným výborom Spolkového snemu so žiadnymi podmienkami. Nie je to žiadna výmena v štýle ‚chcem niečo za to, že vám niečo poviem‘,“ zdôraznil.

Snowden je vraj ochotný s nemeckými poslancami spolupracovať. „Snažíme sa však nemeckému parlamentnému výboru vysvetliť, že keď má Snowden vystúpiť ako svedok, je to niečo iné, ako keď predniesol pripravený dvadsaťminútový príhovor v Európskom parlamente. Povedal som im, že by mali vytvoriť bezpečné prostredie pre takýto výsluch,“ doplnil.

Také bezpečné prostredie podľa neho nemusí nutne znamenať politický azyl alebo zaradenie Snowdena do programu na ochranu svedkov, ako požadovali niektorí opoziční politici, ktorých návrhy však vláda odmietla.

Konkrétnu Snowdenovu predstavu ale Kalecki nespresnil. Snowdenov právnik tiež podotkol, že očakáva bezproblémové predĺženie azylu, ktorý Američan získal v Rusku a ktorého platnosť vyprší koncom júla. „Nie sme ale schopní povedať, ako sa to bude vyvíjať za rok, za tri, za päť. Dlhodobé riešenie to podľa nás nie je,“ zdôraznil Kalecki.

Zopakoval tiež, že sa Snowden chce vrátiť do Spojených štátov, nechce to však urobiť, kým mu bude hroziť trest za to, že vlani odovzdal médiám informácie o tom, že NSA roky monitorovala elektronickú komunikáciu státisícov ľudí po celom svete a že medzi sledovanými bola aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Obvinenia, že Snowden svojím odhalením poškodil americké záujmy, považuje Kalecki za neopodstatnené. „Za celý rok neuviedla americká vláda jediný konkrétny prípad, kedy by Snowdenove informácie spôsobili nejakú škodu,“ uzavrel.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NSA #edward snowden